Фандъкова: Пътуването до роднини и приятели е безотговорно и опасно

0
62
фандъкова
Йорданка Фандъкова

София се затваря, за да се опазят животът и здравето на хората, пише кметицата във фейсбук

“За съжаление, днес хиляди граждани на София тръгнаха да пътуват за Великденските празници в провинцията. София в момента е градът с най-голям брой заразени с COVID-19 и пътуването до роднини и приятели е безотговорно и опасно. Целта на въведената забрана по предложение на Националния оперативен щаб е да спре разпространението на вируса и да опази животът и здравето на много хора в страната”. Това написа във Facebook столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като стана ясно, че София се затваря.

Тя напомня, че от тази нощ се спира влизането и излизането с автомобили от София.

Изключение от забраната за пътуване ще се прави само за товарни превози, които трябва да докажат необходимостта от извършването на транспорт; автомобили на специален режим на движение; такива, които превозват граждани за лечение. В декларация трябва да се посочи лечебното заведение, в което ще се провежда лечението.

В столицата ще се допускат автомобили, превозващи медицински лица, които отиват на работа; коли на електроразпределителните дружества, ВиК операторите, кабелните и мобилните оператори и служебни автомобии, които превозват работници към местоработата им. В декларация трябва да се посочи фирмата и телефонът на управителя/ директора. Ако работник пътува с личен автомобил, също трябва да посочи фирмата и телефона за връзка.

ъс заповед на министъра на здравеопазването се определя и времеви график за влизане или излизане по работа – сутрин между 6 и 8 ч и вечер между 18 и 20 ч. Извън тези часове лични автомобили на работещи не могат да влизат и излизат от София, пише още Фандъкова.

И напомня, че декларациите, които се ползваха до момента, остават в сила, като в тях трябва да се допишат само фирмата и телефони за връзка с управителя.

Придвижването вътре на територията на Столичната община е свободно. Заповедта на министъра на здравеопазването е в сила до второ нареждане, подчертава столичният кмет.