Фандъкова: Ще разрешим и децата в предучилищна група да си останат вкъщи

0
18
бавачки
Снимка: архив

Общинският щаб за коронавируса в столицата готви точни указания за онлайн обучението

Общинският щаб за коронавируса в столицата ще разгледа няколко теми, между които и подготовката на по-точни указания към директорите на училищата за преминаване към онлайн обучение, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от Tribune.bg. „Според членовете на медицинския съвет, който сформирах, подходът за преминаване към онлайн обучение в училищата трябва да е като този при грипна епидемия – при достигане на определен брой заболели и отсъстващи, който би нарушил учебния процес“, коментира столичният градоначалник.

Фандъкова призна, че при нея са постъпили много въпроси от родители на деца в предучилищна група, които искат да оставят децата си вкъщи, но нормативно това не е позволено.

„Възложила съм да се намери такава възможност. Не можем да се правим, че нищо не се случва в София. София е трайно в червената зона“, призна столичният кмет. По думите ѝ мерките в София не са достатъчно строги.

„Разговарях с проф. Николай Витанов вчера. Той обеща да приложи своя модел към данните за града и да ни дава информация за тенденциите и перспективите пред града, за да може да взимаме по-бързо решение за нови мерки“, подчерта Фандъкова. Тя напомни, че маските на закрито са задължителни, както и че е отправен апел към работодателите да организират служителите си да преминат на работа от вкъщи, където е възможно. Фандъкова е разпоредила всички общински структури да преминат на такъв режим, а общинските транспортни дружества да засилят дезинфекцията и да се намалят максимално контактите между служителите, за да не спира работата на цели системи в града.

Столичният кмет обяви, че е готова и на диалог със Сдружението на заведенията, но подчерта, че мерките трябва да се спазват стриктно.

„Смятам, че този двуседмичен срок, който сме дали, ще даде възможност да се предприемат и да се обмислят допълнителни мерки. Надявам се на диалог“, посочи Фандъкова и изтъкна, че в кафенета и ресторанти може да се спазва дистанция, а в нощните клубове – не.

В София в час пик са увеличени и влаковете в първа линия на метрото. Така всеки ден с метрото се движат около 240 000-250 000 души при 340 000-350 000 души преди извънредното положение.

„От миналата седмица пускаме междинни влакове, които по принцип стоят в топъл резерв. Почти всички машинисти вече преминаха през тест – става дума за около 220 души. Има още 30-40, които ще бъдат тествани. Засилихме дезинфекцията в депото, работните помещения, включително правим и йонизация на въздуха“, подчерта директорът на „Метрополитен“ ЕАД проф. Стоян Братоев.