Филипинският президент нареди на полицаите да стрелят по нарушителите на карантината

0
382
Родриго Дутерте Снимка: туитър

Няма да умрете от глад, успокои сънародниците си Родриго Дутерте

Филипинският президент Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който създава проблеми с карантината, наложена заради коронавируса. С това той си навлече остри критики, пише вестник „Гардиън“ .

„Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият и животът ви е застрашен, застреляйте ги“, каза той. Думите му доведоха до ареста на 21 души, които очевидно бяха излезли на улицата, за да искат помощ от правителството. Полицията оправда арестите с мотива, че въпросните граждани не са получили разрешение за това.

Притесненията как бедното население на страната ще оцелее в едномесечните ограничения се увеличават. Мнозина от 48-те милиона души разчитат на дневната си надница, за да нахранят семействата си. Правителството обеща помощи на 18-те милиона най-бедни, но раздаването им не е започнало заради административни пречки.

В сряда вечерта Дутерте призова хората да почакат за помощта с думите: „Дори и да се забавят, ще пристигнат и няма да си отидете гладни. Няма да умрете от глад“.