Филип Попов от БСП: Не съм сигурен, че предложените от ГЕРБ промени в конституцията ще съберат 160 гласа

0
85
парламент
Снимка: архив

БСП засега няма официална позиция. Според Веселин Марешки минаването през Велико Народно събрание е загуба на време

Секретарят на парламентарната група на „БСП за България“ Филип Попов коментира за БНР, че взетите днес решения от премиера Бойко Борисов се правят с цел успокояване на протеста и съдържат известна доза популизъм. Попов поясни, че това е неговото мнение и все още няма официална позиция на ръководството на БСП:

„Той в момента се опитва да прехвърли пожара на протестите от МС пред Народното събрание, защото Велико Народно събрание се свиква с мнозинство две трети, 160 народни представители. Но аз не съм сигурен и по така предложените от него промени в конституцията дали всички парламентарни групи, или пък 160 народни представители, ще са съгласни с тези промени“.

Според депутата от БСП е възможно през август предложението на ГЕРБ да бъде внесено в Народното събрание.

Лидерът на партия „Воля“ Веселин Марешки смята, че Велико Народно събрание е „абсолютно ненужна конструкция“, тъй като конституцията може да се променя и от обикновено Народно събрание.

„Считам за голямо губене на време, особено в този момент, в който държавата има нужда от работа всеки един ден за справяне с последиците от пандемията и за развитие на държавата, ние да губим време в преминаване през едно Велико Народно събрание“, каза Марешки за БНР.

По думите му партията вероятно ще гласува против свикване на Велико Народно събрание, но уточни, че очакват да видят конкретните предложения.