БСП гази правилата, излъчва закритото заседание на Народното събрание за военната помощ за Украйна

0
54
Снимка: Трибюн

Председателстващият Росен Желязков наложи глоба на Георги Гьоков

Цялата група на БСП наруши правилника на Народното събрание и реши да излъчва на живо закритото заседание на парламента.

Като първа точка след гласуване беше решено да се разгледа ратифицирането на военна помощ за Украйна. Поради разглеждането на класифицирана информация точката беше закрита, а депутатите нямат право да излъчват. Кулоарите са затворени за журналисти и дори не се допускат външни лица, именно заради разпоредбите за закрито заседание.

От пленарната зала обаче депутати от БСП решиха да излъчват на живо.

Председателстващият Росен Желязков наложи глоба на Георги Гьоков, че излъчва заседанието въпреки правилника, което предизвика митинг от депутати на БСП и „Възраждане“ с искане да се свика председателски съвет и да отпадне точката от дневния ред.

До закрито заседание се стигна, защото служебният министър на отбраната Димитър Стоянов е засекретил документите с гриф „поверително“. Предвид създалата се ситуация ГЕРБ-СДС поискаха заседанието да бъде открито, а поверителните документи да не се четат, което беше прието. От БСП се обявиха против и поискаха поименна проверка. След кратка почивка се реши заседанието да бъде открито.