Само в Breaking.bg: Социалистът Кирил Добрев-милионер от производство на ток

Какво ли мисли зам.-председателят на БСП за цената на електроенергията ?

0
30674
добрев
ВЕЦ "Топлика" , собственост на Кирил Добрев.

Държавата плаща на преференциални цени по над 270 000 лева годишно за електричество от „официалната“ му ВЕЦ

Стефан Ташев

Искаме европейски доходи!“. Под този лозунг на първи май БСП обикаляше софийските улици. Анализатори нарекоха социалистическият поход лицемерие, защото повечето от лидерите на партията са доста заможни и богати хора. Които нелепо твърдят, че се грижат за благото на „робите на труда“ и онеправданите работници.

Един от тях, зам.-председателят на партията Кирил Добрев, отдавна е надминал „европейските доходи“ и спокойно може да бъде наречен милионер или поне милтимилионер.

За какво става дума?

В поредица публикации описахме бизнес империята на Добрев, като палитрата от фирмите му, заедно със сестра му Марияна Добрева и синовете на президента Георги Първанов е концентрирана на адрес на столичната ул. „Бачо Киро“№49.

добрев
Бизнесимперията на Добрев на ул. „Бачо Киро“ в столицата.

В предишен материал посочих как фирма, свързана с бившия червен депутат и настоящ заместник-председател на БСП, е спечелила над 34 милиона лева за последните 10 години от доставките на горива на ниски цени за всякакви държавни институции от Народното събрание до Висшия съдебен съвет и десетки общини. Нищо, че Добре е върл опозиционер и се бори на думи с управлението на страната. Но само на думи. И затова той е проверяван в момента от КПКОНПИ.

Как членът на предизборния щаб на БСП печели милиони левове от ток ?

В декларацията си пред КПКОНПИ за 2018 година зам.-шефът на БСП и член на Националния предизборен щаб на партията Кирил Добрев декларира дялово участие от 55% във фирмата „Пирин Ват“ ООД.

апартаменти
Дяловете на Добре в „Пирин Ват“.

Това е дружеството, собственик на ВЕЦ „Топлика“ на река Места. Кирил Добрев е един от съсобствениците заедно с бизнесмените Ангел Дерменджиев и Ангел Гераксиев. Управител и акционер в дружеството е Еленко Божков, назначен от президента Румен Радев в неговия Стратегически съвет. Божков е бивш секретар на енергийното министерство по времето на Румен Овчаров в периода 1995-1997 г.

кирил добрев
Кирил Добрев-социалистът милионер

Breaking.bg поиска по Закона за достъп до обществена информация-ЗДОИ данни от Министерство на енергетиката за приходите на фирмата от производство на електроенергия и цената на изкупувания ток от ВЕЦ „Топлика“ за последните три години.

ВЕЦ „Топлика“, собственост на фирма „Пирин Ват“ ООД, е с инсталирана мощност 988 кВт. Преференциалната цена, определена от КЕВР за изкупуване на произведената от ВЕЦ “Топлика“ електроенергия до нетното специфично производство-НСП е 112, 48 лв. Мвтч. НСП е 2500 часа. Изкупените количества електроенергия и стойността й по години са както следва:

2016 година-2 446 922 кВтч, 257 229,79 лева-без ДДС

2017 година-2 454 196 кВтч, 276 047,94 лева без ДДС

2018 година-2 457 472 кВтч, 276 416,48 лева без ДДС.

добрев
Отговорът на Министерство на енергетиката по искане по ЗДОИ.

 

Това се казва в официалния отговор по ЗДОИ на Министерството на енергетиката. От там допълват, че произведените над нетното специфично производство количества производителите продават по свободно договорени цени, определени от Закона за енергетиката или на балансиращия пазар. Министерството на енергетиката няма информация за сделките на свободния пазар и печалбите.

Според запознати ВЕЦ“Топлика“ продава около 3000 мегавата на свободния пазар по цени от 80 лева за мегаватчаса. Това прави печалба от още 300 000 лева годишно. Разходите на централата са малки, в порядъка на 50-60 000 лева годишно. Така печалбата на фирмата на Добрев е огромна, дори с разходите и данъците. През 2002 година „Пирин Ват“ ООД приватизира ВЕЦ“Топлика“ за смешните 1 млн. лева.

Това обаче не е всичко

Фирмата притежава още три по-малки веца в района-““Пирин Ват1“, „Пирин Ват2“ и „Пирин Ват4“. Те за разлика от „Топлика“, който е край село Мусомище, са край селата Корница и Брезница. Първият с мощност 210 киловата, вторият 180, а третият 265 киловата. Според данните за големия ВЕЦ „Топлика“ може да си направите сметките за какви пари става дума, без почти никакви инвестиции и разходи. И със задължителна квота изкупуване на електроенергия на преференциални цени от държавата.

добрев
ВЕЦ „Пирин Ват4“

Чрез подставени лица Кирил Добрев контролира и печели и от пети ВЕЦ. Това е ВЕЦ „Флеш“, край Горни Лом. Мощност 600 киловата.

Централата е собственост на едноименната фирма „Флеш“ ООД. В нея съсобственици са синът на Георги Първанов-Владимир и Стоян Христов. Последният е управител и на фирмата „Тера кап“ЕООД, регистрирана на адреса на бизнесимперията на Добрев-“Бачо Киро“№49. Фирмата се занимава с търговия с електрическа енергия. Основен акционер в нея е друго дружество от „Бачо Киро“№49-“Синерджи холдинг“. В него съсобственици са Еленко Божков, Стоян Христов и синът на Кирил Добрев-Николай.

Печалбите само от производството и продажбата на ток надхвърлят над 2 млн. лева годишно за Добрев. Съгласно Закона за енергетиката държавата е длъжна да изкупува „зеления“ ток от възобновяеми източници на преференциални цени, които са 10 пъти по-високи от пазарните. Огромните цени за електричеството от ВЕЦ, слънце, вятър и други възобновяеми източници след това се калкулират в стойността на тока, който всички ние плащаме. Точно затова той непрекъснато поскъпва.

Производството на ток от вода е едно от най-евтините. То не иска нито въглища, нито газ, нито ядрено гориво. Веднъж построен, ВЕЦ-ът се нуждае само от няколко човека, които да обслужват централата. Затова печалбата от подобен вид производства е огромна, твърдят енергетици.

Така „опозиционерът“ Кирил Добрев освен че печели милиони левове от доставка на горива за държавата, печели също милиони левове от ток, който му плаща същата тази държава.

Според запознати на 23 юни тази година изтича разрешителното на ВЕЦ „Топлика“ за водоползване. Остава да видим ще му го продължи ли лошото управление на страната или ще „репресира“ прогресивният политик от БСП ?

Споменахме фирмата за търговия с ток на Кирил Добрев „Тера кап“ ЕООД. Неин мениджър е Георги Венциславов Калпачки. Това име изплува при разследване на сайта „Биволъ“ за бизнеса на Кирил Добрев с ток през 2015 година.

Сайтът публикува кореспонденция между двата.По това време Калпачки е на висока позиция в управата на „ЧЕЗ-България“ и урежда изкупуване на тока от централите на Добрев на по-високи цени. Ето какво пише в разследването на „Биволъ“ и кореспонденцията между Добрев и Калпачки:

В периода 2012-2013 Калпачки е оказвал комплексно обслужване на бизнеса с ток на депутата. Той му изпраща вътрешна информация от информационните системи на ЧЕЗ за конкурентни ВЕЦ и за големите потребители на ток, изготвя бизнес планове за дружества, търгуващи с ток, осведомява го за предстоящи решения на КЕВР и дори е манипулирал данните за мощността на ВЕЦ « Топлика » в полза на собственика Кирил Добрев.

Вчера в 15ч. бях на среща организирана от ДКЕВР във връзка с това че не достигат парите за компенсиране на преференциалните цени от ВЕИ. „ – пише Калпачки до Кирил Добрев на 14 септември 2012 г.

Семерджиев , каза че са определили цени за достъп на ВЕИ, които следва те да плащат на Разпределителните дружества считено от 17.09.2012г., най-вероятно както таксата мощност за потребителите. В момента имам възможност да променя инсталираната мощността на Топлика от 832 KW на 980 KW, така го водя при нас нарочно и е в твоя полза за …..

Става дума за решение Ц-33/14.09.2012 на ДКЕВР в сила от 18.09.2012 г., съгласно което производителите на енергия от ВЕИ се задължават да плащат на оператора такса достъп върху цялото количество елекрическа енергия, което произвеждат. Впоследствие това решение беше оспорено от производителите и отменено от ВАС.

До края на 2012 г. Калпачки изпраща на Добрев и два бизнес плана за дружества за търговия с ток. Първият е за дружеството ГРУП ТРАНС ЕНЕРДЖИ.

Вторият бизнес план е за създаване на дружеството « Тера Кап », което започва работа в края на 2012 г. Официално собственик и управител е лице, което не се свързва с Добрев, но от кореспонденцията личи, че депутатът има решаващата дума за контрола на дружеството. “Къртицата” на Добрев в ЧЕЗ му изпраща и подробна информация за « добри клиенти », големи потребители, на които « Тера Кап » може евентуално да продава ток.

Добрев получава от Калпачки и типово писмо за смяна на доставчик на електричество, предназначено за « Тера Инвестмънт ». Фирмата е формален собственик на луксозния хотел « Белчин Гардънс », в който депутатът официално няма никакво участие. От изтеклата му поща обаче става ясно, че Добрев контролира в най-малки подробности строежа и експлоатацията на хотела. За благодарност Калпачки се оказва управител на „Тера кап“, фирмата от империята на Добрев.

Справка в регистрите показва, че през 2018 година фирмата е продала на община Самоков ток за 695 000 лева по обществена поръчка.

На 19 април т.г. ръководството на БСП даде спешна пресконференция срещу увеличението на цените на тока. БСП готви протест срещу новите цени на тока и управлението на сектор „Енергетика“. Това обяви кандидатът за евродепутат Велизар Енчев. Срещу високите цени се изказа и депутатът Таско Ерменков, който ги нарече непосилни и престъпни за народа.

Собственикът на електроцентрали, дотирани на преференциални цени от държавата и фирми за търговия с ток Кирил Добрев го нямаше на пресконференцията. Дали другарите му са се допитали до него по темата?

Според запознати след предишните публикации на Breaking.bg за бизнесимперията на зам.-шефа на БСП и дясна ръка на Корнелия Нинова Кирил Добрев е давал тежки отговори на другарите си от предизборния щаб. Оставаме да чакаме сега какво ще се случи.