Франция отваря границата си с Великобритания

0
16
Снимка: туитър

Но иска отрицателен тест. Хиляди са блокирани на контролните пунктове

Франция отваря границата си с Великобритания днес. Това ще позволи на хиляди блокирани на контролните пунктове да продължат пътуването си. За целта обаче те трябва да покажат отрицателен тест за коронавирус, направен в последните 72 часа.

Великобритания обяви, че спешно ще бъдат изградени пунктове за тестване на границата. Там ще се правят бързи тестове, като Франция се ангажира да признае резултатите от тях. От началото на седмицата десетки държави затвориха границите си за хора, идващи от Великобритания, заради новата мутация на коронавируса. Това доведе до огромни опашки от британската страна на Ламанша.

„Започваме да изграждаме пунктовете, но препоръчвам на хората да не отиват на границата, преди да са сигурни каква е ситуацията”, заяви министърът на транспорта на Великобритания Грант Шапс.

„Изчакайте повече информация, вместо да се събирате на място. Също така имайте предвид, че ако искате да се върнете, ще има тестове и от френска страна”, допълни той.

В английския град Дувър във вторник бяха блокирани стотици хора. Сред тях десетки българи, включително осем бебета. Всички те останаха там още в неделя вечерта, след като границите бяха затворени заради новия щам на коронавируса.

Така от неделя те не могат да стигнат до континентална Европа и да се приберат у нас. Тази нощ се очакваше далите отрицателни резултати за коронавирус да успеят да се качат на фериботи. Българските консулски служби на Острова обаче нямат информация дали това се е случило.

„Последната информация, която имам, е от полунощ местно време. Към тогава още никой не беше преминал на френска територия”, обясни завеждащият консулската служба в Лондон Николай Ванчев пред Нова тв.

Той обясни, че късно през изминалата нощ е получил копие от френските служби на заповедта за отменяне на забраната за преминаване. Това става при наличие на документ за отрицателен тест за коронавирус.

„Лаборатории за тестване има в град Дувър и в съседния град. Хората и към вчерашния ден нямаха ограничения да се предвижват, така или иначе бяха нарушили всички разпоредби за придвижване във Великобритания. Съществените очаквания са, предвид голямото количество от пътници от различни националности, че британската страна трябва да организира това масово тестване”, обясни Ванчев.

За групата, с която се е срещнал, консулът обясни, че са в центъра на града и около тях има заведения и мотели, които работят.

„Имаше семейство с 8-месечно бебе, то изглеждаше добре. Предполагам, че и тази нощ са спали в колите, но подчертавам, че не е задължително да се седи в тях. Могат да се наемат хотели или мотели“, добави Ванчев.

Завеждащият консулската служба няма данни за арестувани българи при демонстрацията от изминалия ден.

„Блокирани сме на пристанището, колата ни е назад в опашката, която продължава да бъде километрична. От Би Би Си съобщиха, че на място има доставени тестове. Пристанището беше отворено за няколко часа, след това френските власти отново го затвориха. Сега допускат само леки коли”, разказа пред Нова тв Мария – една от бедстващите българки.

Тя сподели, че сънародниците ни се опасяват, че дори и да си направят тестове и те са отрицателни няма да успеят да стигнат до границата за 72 часа. Това допустимото време за валидност на резултатите.

„Трябва да отидем до лаборатория, която е на 30 мили от нас, и да се върнем. Тестовете струват над 150 паунда на човек. Тук сме от четири дни. Трафикът е ужасен. Има българи, които са опитали да минат с тестове, направени в срок. Казали са им, че тестовете са фалшиви и са ги върнали. Има такива, които вече пътуват към България без да са им искали резултати от тестове. Други твърдят, че във Франция им се правят тестове на място”, разказа Мария.

Тя обясни, че храна и вода си купуват сами. И то само когато магазините работят. Ограничен е достъпът им и до тоалетна. На място и днес се провеждат демонстрации. Мария твърди, че шофьорите с леки коли преминават по-лесно, от тези на бусове и тирове.