Херо Мустафа: Срещата Борисов-Тръмп е историческа

0
80
Херо Мустафа

Посланичката говори пред Атлантическия клуб за отношенията България – САЩ в следващите 30 години

Сигурност, икономика, енергетика и върховенство на закона – това са областите, в които посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа ще съсредоточи усилията си по време на мандата си в София. Традиционно, малко след началото му, тя изнесе лекция пред Атлантическия клуб в София. Темата беше „Американско-българските отношения: Следващите 30 години“.

Посланик Мустафа коментира срещата на премиера Борисов с президента Доналд Тръмп, като я нарече „историческа”.

„Заради българския народ съм оптимист за бъдещето на България и отношенията между нашите две страни”, каза посланик Мустафа. „Тази година се отбелязват 30 години от падането на Берлинската страна и 15 години от членството на България в НАТО. САЩ и България свършиха заедно много последните 30 години”.

В изказването си Херо Мустафа се съсредоточи върху потенциала за развитието на американско-българските отношения. По думите й отношенията между САЩ и България са минали на следващо ниво след срещата между президента Доналд Тръмп и премиера Бойко Борисов.

Освен това стана ясно, че САЩ ще продължат да подкрепят усилията на България в модернизацията на армията, както и в желанието й за енергийна диверсификация.

Публичната лекция продължава тридесетилетната традиция новите посланици на САЩ в България да започват своя мандат с публично изказване пред Атлантическия клуб, се посочва в съобщението на Атлантическия клуб.