Христо Иванов прехвърли отговорността на ВСС за пробитата система за разпределение на дела

0
62
Христо Иванов

Преди него в столичното следствие разпитаха ай ти експерта Васил Величков

В столичното следствие започнаха първите разпити във връзка с досъдебното производство за пробива в системата за случайно разпределение на делата. На разпит с маска на лицето влезе бившият правосъден министър, сега лидер на „Да, България“ – Христо Иванов.

По негово време и докато той ръководеше заседанията на Висшия съдебен съвет, бе взето решението за внедряването на сегашната система, инсталирана и поддържана от „Смарт системс 2010“.

На влизане, а и на излизане час по-късно Иванов коментира, че отговорността за избора на системата е на съдебния съвет. Бившият министър напомни, че само е създал условията за внедряването на новата система за случайно разпределение на делата, защото това станало след края на мандата му.

„Аз бях министър до края на 2015 г. Не е имало как да настоявам ВСС да си свърши работата до 2017. Всички условия да си свършат работата имаха. Бях удовлетворен, че във ВСС са осъзнали несъвършенствата на предишната система“, заяви Иванов. „Кажете една добра дума – ето, по времето на Христо Иванов тези условия бяха създадени, можете да ми благодарите“, добави той.

Христо Иванов призна, че познава ай ти експерта Васил Величков от времето на служебното правителство на президента Росен Плевнелиев, когато беше съветник на вицепремиера Илиана Цанова.

„Аз го познавам от кабинета на Илиана Цанова, когато в служебното правителство имахме задача да изработим пътната карта. Беше съветник на вицепремиера по европейските фондове. И в това негово качество започнахме да работим. Аз оттам го познавам. Той продължи в кабинета на Румяна Бъчварова и продължи да се занимава с пътна карта за електронно правосъдие“, каза по адрес на ай ти експерта, разпитан преди него в следствието и участник в работната група, избрала фирмата за внедряване и поддръжка на системата за случайно разпределение на делата.

Преди лидера на ДБ следователите разпитаха и ай ти експерта Васил Величков, който през 2015 г. е участвал в работната група на ВСС за избор на нова система. Според прокуратурата той е защитавал решението да бъде избрана сегашната фирмата разработчик, която поддържаше системата – „Смарт системс 2010“.

На излизане Величков коментира, че в следствието е дал обяснения. Участието му в работната група се простира само до заданието, а контролът оттам насетне принадлежи на ВСС, подчерта той.

Експертът призна, че от първоначалните около 136 изисквания на заданието избраната фирма не е отговаряла на поне 3-4. Нямал спомен дали са били свързани със сигурността. Ай ти специалистът изрази готовност да потърси у дома си протоколите и да ги предостави на разследващите. „Ние експертизата сме я вкарали в това задание“, коментира той. „Вероятно разполагам с протоколи. Нямам спомен за сигурността“, коментира той относно тогава констатираните несъответствия. „Каквото ми поиска следствието, ще предоставя“, обеща Васил Величков.

Само преди седмица ВСС реши да прекрати договора с фирмата след одита, установил 23 слабости в системата, от които 11 високорискови.

За да стане публично достояние докладът, установил опитите за манипулиране на дела, наблюдаващите прокурори дадоха разрешение той да бъде публикуван. Окончателното решение принадлежи на ВСС.