Хърватия има нов президент

0
57
Зоран Миланович

Зоран Миланович спечели с 52,70% от гласовете

Бившият премиер социалист Зоран Миланович печели президентските избори в Хърватия, сочат официални резултати въз основа на преброени бюлетини от почти всички избирателни секции.

Миланович получава 52.7 % от гласовете, а досегашният държавен глава Колинда Грабар Китарович 47.3 на сто.

През 2011 г. роденият в Загреб Миланович беше назначен за министър-председател. Правителството под негово управление обаче не успя да оправдае очакванията и да приложи на практика така необходимите реформи. Това доведе до загуба на парламентарните избори. Впоследствие Миланович загуби изборите за лидерския пост в партията си и се оттегли от партията.

След оттеглянето му от политическата сцена, Миланович управлява мениджърско-консултантска фирма, като негови клиенти са албанския премиер Еди Рама и други политици. Още през юни 53-годишният социалист даде заявка за участие в президентските избори, като избра мотото „Президентът с характер“ с леко намигване към репутацията му на човек, който не се отказва. В редица интервюта той описва себе си като човек с „ляво сърце и консервативна глава“ и често е критикуван заради високомерния си подход към медиите. Миланович обещава да превърне Хърватия в демократична страна с ценности като равноправие в обществото и независима съдебна система.

Роден в Загреб през 1966 г. Миланович е с юридическо образование и е запален боксьор любител. По време на войната за независимост на Хърватия в началото на 90-те години на миналия век Миланович бе служител във външното министерство на страната. По-късно е заемал постове и в мисиите на ЕС и НАТО в Брюксел. Зоран Миланович е женен, с две деца.