Цацаров иска от Върховния съд да спре изпълнението на предсрочното освобождаване на Полфрийман

0
36
цацаров
Сотир Цацаров

Главният прокурор настоява делото да се възобнови

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане Върховният касационен съд да възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, да спре изпълнението на постановеното условно предсрочно освобождаване на осъдения за убийство австралийски гражданин и да отмени определението на Софийския апелативен съд.

Полфрийман е в центъра за чужденци в Бусманци, където чака да получи валиден документ за самоличност, след като бе освободен 6,5 г. по-рано от затвора. Той бе осъден на 20 г. затвор за убийството на студента Андрей Монов.

Ето съобщението на прокуратурата и пълния текст на искането на главния прокурор:

Днес, 24.09.2019 г., до главния прокурор постъпи молба от Аксения и Христо Монови – родители на убития Андрей Монов, за внасяне на искане до Върховния касационен съд за възобновяване на производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, осъден за убийството на сина им. Изложени са съображения за наличие на правна възможност съдебният акт на Апелативен съд София да бъде проверен по реда на възобновяването, независимо от това, че е озаглавен „определение“, а не „решение“, както и този акт е постановен от незаконен състав. Приложено е копие от преводно нареждане от 12.06.2012г. за заплатена държавна такса от „Български хелзинкски комитет“/ БХК/ за регистрация на сдружение с нестопанска цел в полза на Джок Полфрийман.

След като се запозна с постъпилата молба и определение № 429 от 19.09.2019 г. по внч дело № 921/2019 г. на Апелативен съд гр. София, днес 24.09.2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе във Върховния касационен съд искане за възобновяване на производството по делото и отмяна определението. Главният прокурор поиска Върховният касационен съд да спре изпълнението на съдебния акт.

Искане от главния прокурор на РБ