Цацаров поряза Манолова: Прокуратурата няма да се занимава с голословни твърдения за ромския вот

0
161
цацаров
Сотир Цацаров

В писмото на инициативния комитет на кандидата на БСП липсват конкретни твърдения за нарушения на изборното законодателство, сочи главният прокурор

Главният прокурор Сотир Цацаров отказа прокуратурата да се занимава с голословните твърдения в отвореното писмо на Инициативния комитет за издигане на кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София, стана ясно от публикувания му отговор на сайта на ведомството.

Манолова бе основен участник преди години в аферата „Костинброд“, която завърши с фиаско в съда, но която костваше загуба на гласове за ГЕРБ на парламентарните избори.

Според Цацаров сигнали до прокуратурата не се подават под форма на отворено писмо до медиите. А в конкретното писмо липсват каквито и да е конкретни твърдения за нарушения на изборното законодателство.

По думите на Цацаров, в предизборния ден, както и в самия ден на местния вот, има работещи дежурни звена във всички райони прокуратури, които приемат сигнали за нарушения. А освен до полицията и дежурните сигнали може да бъдат подавани и в електронен вид, чрез интернет страницата на прокуратурата.

Цацаров заявява, че няма да коментира искането на Инициативния комитет: „да организираме извънредно дежурство на всички прокурори и разследващи полицаи, които не са в разрешен отпуск, лично да присъстват със служебни и лични автомобили в ромските квартали на София (в посочени от Инициативния комитет секции)… от 7.00 до 20.00 часа, за да констатират купуването на гласове, което се готви повсеместно”.

„В подадения от вас сигнал липсват каквито и да е конкретни твърдения за извършени престъпления против политическите права на гражданите, освен общото заключение за „безпрецедентно купуване на гласове”, за което сте приложили резултатите от първия тур на изборите”, подчертава главният прокурор.