Цвета Караянчева: Не даваме напразни обещания, а само такива, които можем да изпълним

0
63
Цвета Караянчева

Идват времена, в които ще ремонтираме самолета, докато летим. ГЕРБ е доказала, че може да израства

Интервю на водача на листата на ГЕРБ-СДС за Кърджали пред „24 часа“

– Г-жо Караянчева, за първи път от 2009 година парламентът, на който бяхте председател, завърши мандат. Имаше ли пропуски в управлението, които да поправите при следващо управление на ГЕРБ ?

– Приключихме един тежък мандат, през който опозицията от самото начало демонстрира нежеланието си да работи. Колко пъти БСП напускаше парламента ? В същото време за цялата 2020 година имат внесени едва 6 законопроекта. Няма как това да се нарече ефективна и работеща опозиция. За тях явяването на Борисов в парламента се превърна във фикс-идея, за да използват опорната си точка, че парламентът не контролира изпълнителната власт. В този парламент има най-голям брой въпроси – над 5000, зададени към правителството, какъв по-голям контрол от това ?

ДПС също бойкотираха Народното събрание в техния си стил. Двете партии дружно използваха процедурни хватки, а в последните месеци не се регистрираха за заседания. Не знам как е възможно да не изпитат човешко съчувствие, когато наши колеги трябваше да се включват от болничите си стаи на системи, докато получават допълнителен кислород.

Що се отнася до правителството, то изпълни 90% от заложеното в програмата на коалицията. За периода имам над 9 млрд. Лева инвестиции, сертифицирани са договори за още 2,5 млрд. Лева, които ще гарантират нови 15 000 работни места. Постигнахме ръст на икономиката, много ниски нива на безработица преди локдауна. Влязохме в „чакалнята“ на еврозоната. България се утвърди като политически лидер на Балканите. Проведохме успешно първото в историята ни европредседателство. Продължихме с инфраструктурните проекти. Направихме значителни инвестиции в сферата на образованието- ГЕРБ изпълни предизборното си обещание да повиши чувствително заплатите на учителите и да промени материалната база в училищата.

– Нужна ли е промяна в стила на управление в следващия мандат ?

– Светът след пандемията ще е много по-различен. Пред България ще има нови шансове, но и нови опасности. Без излишен драматизъм, но идват времена, в които ще се наложи да ремонтираме самолета, докато летим в него. Досега ГЕРБ се е доказала като партия, че умее да се променя и израства.

– Преди началото на кампанията обявихте, че очаквате тя да е кална. Как отговаря ГЕРБ на нападките от страна на конкурентите ?

– Наблюдавайте нашата кампания. Придържаме се към позитивни послания. Срещаме се с гражданите очи в очи при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Не даваме напразни обещания, а само такива, които можем да изпълним. Какво правят нашите опоненти, си е тяхна работа, ние няма да влизаме в техния тон.