ЦИК глоби Би Ти Ви за агитация срещу ГЕРБ

0
189
Снимка: архив

Телевизията пуснала репортажи в изборния ден, в които индиректно се внушавало за кого не трябва да се гласува

В Централната избирателна комисия са постъпили електронни жалби от Бедрос Пехливанян, Цветомир Паунов и Здравко Костадинов, които са упълномощени представители на ГЕРБ. Те сигнализират за нарушения в изборния ден. В жалбите се посочва, че в следобедната емисия на БиТиВи са излъчени репортажи, в които се правят индиректни внушения за решението на избирателите за кого да дадат своя вот.

Според сигнала нарушението се състои в излъчването на видеоматериал, който не касае законосъобразността на изборния процес, а е агитация срещу кандидата за кмет на София Йорданка Фандъкова, като не й е дадена възможността да представи своята гледна точка. Вторият сигнал отново е за излъчен материал в предизборното студио. Репортажът е от района на Сливен и засяга африканската чума по свинете.

ЦИК е извършила проверка на посочените видеоматериали. Установено че, че след включването от Сливен водещият Светослав Иванов констатира, че „Един глас вече струва 100 лева и едно прасе“.

От комисията напомнят, че не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден. Негативни квалификации и внушения срещу даден кандидат, дори извършени по индиректен начин, в изборния ден, представляват нарушение.

ЦИК е установила нарушения и оправомощава председателя Стефка Стоева да състави акт на Борисов Йовчев, Тонислав Радославов Попов и Флориан Скала – представители на БТВ „МЕДИА ГРУП“ ЕАД.