Цунами в Турция и Гърция след труса край Додеканезите, съборени са сгради в района на Измир

0
112
Снимки: туитър

Бе усетено и у нас по високите етажи на сградите в София, Пловдив Хасково, Бургас и други населени места

Мощен трус с магнитуд от 7 по Рихтер разлюля части на Гърция и Турция, сочат данните от Европейския сеизмологичен институт.

Трусът предизвика цунами в Измир, Турция, и на остров Самос в Гърция.

Земетресението е усетено и у нас, най-вече по високите етажи на сградите в София, Хасково, Бургас и други населени места в страната.

Земетресението е станало малко преди 14:00 ч край Додеканезките острови, било е с дълбочина 10 км. Няколко минути след първоначалния са регистрирани и вторични трусове с по-малка сила.

Засега няма информация за жертви, но в социалните мрежи се появиха кадри на рухнали сгради в Измир.

земетресение, турция, гърцияземетресение, турция, гърция

Има разрушения в община Байраклъ и там са започнали спасителни операции. Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу посочи, че за момента има съобщения за шест разрушени сгради в общините Борнова и Байраклъ. Той добави, че земетресението е причинило леки пукнатини на сгради в градовете Ушак, Денизли, Маниса, Балъкесир, Айдън и Мугла. Министърът заяви, че няма информации за жертви.

Земетресението е усетено в егейския и мраморноморския район на Турция. Трусът, който е станал на около 13 километра северозападно от гръцкия остров Самос, е усетен и на други източни гръцки острови, както и в столицата Атина. Местни медии съобщават, че има пострадали сгради и щети по пътната мрежа на острова от срутили се скали. Населението на острова е призовано да стои далече от крайбрежните зони, съобщи Ройтерс.

Телевизия „Скай“ посочва, че е рухнал купол на църква в град Неон-Карловаси на остров Самос, предаде ТАСС. Няма данни за пострадали.