Четиримата обвинени в шпионаж за Русия остават в ареста, мярката на Резидента ще се гледа в понеделник

0
51
Снимка: архив

Зад решетките остава и съпругата му Галина – куриерът на групата

Oбвинените в шпионаж за Русия остават в ареста, реши Софийският военно-апелативен съд. Това са полковник Петър Петров, заместник – началник на бюджетната дирекция в Министерството на отбраната, Любомир Медаров, началника на класифицираната регистратура на Народното събрание и Димитър Влахов, служител на Военното разузнаване.

По-късно вчера постоянен арест бе определен и за Галина Илиева, съпруга на Иван Илиев – бивш ръководен кадър във военното разузнаване.

Решението е окончателно, обясни военният прокурор Елин Алексов, цитиран БНР.

Мярката на Илиев, когото прокуратурата нарича Резидента, съдът отложи за понеделник, тъй като жалбата за нея е дошла прекалено късно.

„Считам го за правилно, защото е тежко умишлено престъпление, извършено от организирана група. И като офицер изобщо не се гордея, че друг офицери са си предали държавата“, обясни той.

В материалите по делото има и преразказ на подслушвани разговори от килиите на задържаните.

Нови четири тома доказателства, сред които и преразказ на разговори от килиите на задържаните за шпионската афера, представи прокуратурата преди началото на съдебните заседания по жалбите на петима от тях срещу наложения им от Софиийския военно-окръжен съд постоянен арест.

Според свидетелските показания те са се уговаряли какви показания да дадат пред разследващите.