Тагарев: Наши военни предприятия работят с руски лицензи в единични случаи

0
64
Тодор Тагарев

Русия имала много по-големи претенции, които не са признати от българската държава и няма да бъдат признати

Има единични случаи, в които български предприятия работят с лицензии да произвеждат или ремонтират руска отбранителна техника. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти, след като по-рано Русия обяви, че ще спре доставките на резервни части за неприятелски държави (България също е в този руски списък – бел.ред.) и ще отнеме лицензите на ремонтни предприятия като ответна мярка за предаването на руска и съветска военна техника на Украйна

„В тези единични случаи предприятията търсят алтернативни източници на ноу хау“, каза министърът. По думите му Русия има много по-големи претенции, които не са признати от българската държава и няма да бъдат признати.

Тагарев посочи, че до ситуацията в Черно море е довела агресивната политика на Русия и започването на широкомащабната война с Украйна. „Русия преследва своите интереси с всички възможни средства, включително и с използване на кораби от Военноморските ѝ сили, за да предотврати износа на зърно. Това, мисля, е водещото ѝ съображение да обявява за зона на учение част от нашата изключителна икономическа зона, и за случая, който беше от вчера сутринта – с кораба, плаващ под флаг на Палау“.

По думите му вече е потвърдена версията за налични предупредителни изстрели и бординг на кораба. „До момента не знаем дали има протести според действащите правила за използване на морското пространство“, каза още министър Тагарев. „Би трябвало да има протест първо от собственика на кораба, държавата, под чийто флаг плава, но до момента нямаме такава информация“, добави той.

Този случай е извън нашите води, посочи министър Тагарев. Корабът вчера следобед премина през нашите води и вече достигна назначението си. В отговор на въпрос дали има опасност за нашите черноморски територии, вонният министър подчерта, че има рискове, които постоянно се анализират и се обсъждат различни възможности за действия.

На 10 август стана ясно, че Руската федерация е продължила от 7 до 19 август нотификацията за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. Зоната включва части от изключителната икономическа зона на България. От Министерството на отбраната увериха тогава, че няма причина за притеснение и учението се провежда далеч от териториалните води на страната ни.