Русия: Действията на София са открито недружелюбни и провокационни

0
52
русия
Снимка: архив

Българските власти не представиха никакви доказателства срещу нашите дипломати, заявяват от руското външно министерство

Министерството на външните работи на Русия разглежда експулсирането на руски дипломати от София като недружелюбна и провокативна стъпка и предупреждава българските власти за ответни мерки. Това се изтъква в коментар на руското външно министерство, цитиран от руските медии.

„Смятаме, че действията на официална София са открито недружелюбни и провокационни, като са в разрез с традиционно конструктивните и в дух на взаимно уважение отношения между Русия и България. Запазваме си правото да предприемем ответни мерки“, подчертават от руското външно ведомство.

От министерството уточняват също така, че българските власти не са представили доказателства в подкрепа на експулсирането на двамата руски дипломати.

„На 24 януари българските власти решиха да експулсират от страната дипломат от посолството и служител на Търговското представителство на Руската федерация в България. Не бяха представени никакви смислени доказателства в подкрепа на това решение“, коментираха още от руското външно министерство.

Вчера (24 януари) посланикът на Русия в България получи писмо от българските власти, в което двама руски дипломати се обявяват за „персона нон грата“. Според българската прокуратура един от руските държавни служители е работил в консулския отдел на руското посолство в София, докато другият е работил в Търговското представителство на Русия.

Вчера българската прокуратура публикува на сайта си съобщение за образувани досъдебни производства срещу двама руски дипломати по дела за шпионаж. Тя твърди, че в обхвата на тяхната незаконна дейност са били изборите и енергийният сектор. В съответствие с разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения наказателното производство срещу двамата руски граждани е спряно, но според прокуратурата има основания за привличането им в качеството им на обвиняеми.