Чешкият здравен министър отказва имунизация с руската „Спутник V” без разрешение на ЕС

0
189
Снимка: фейсбук

Страната е получила 1 274 250 дози ваксини, разрешени за употреба на територията на ЕС

Чешкият министър на здравеопазването Ян Блатни отказа да разреши използването в страната му на руската ваксина „Спутник V“ без предварителна регистрация на препарата от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), предаде ТАСС. Политикът заяви това пред депутатите в долната камара на парламента, съобщи Чешката телевизия.

„Няма да предоставям на „Спутник V“ изключение от действащите правила за регистрацията на лекарства за използване в Чехия“, подчерта Блатни. „Моята позиция няма да се промени, докато аз съм министър. Ваксинацията в републиката ще се извършва само с препарати, разрешени за използване от ЕМА.“

Според Блатни Чехия е получила 1 274 250 дози ваксини, разрешени за употреба на територията на ЕС. До края на август страната планира да ваксинира до 85% от жителите си.

В интервю за Parlamentni listy, публикувано в сряда, чешкият президент Милош Земан заяви, че ще поиска от премиера Андрей Бабиш да уволни Блатни за възпрепятстване на плановете за закупуване на Sputnik V, преди използването му да бъде официално разрешено от EMA. Коментирайки информацията, премиерът каза, че не планира промени в кабинета.