Урсула фон дер Лайен: Време е да помислим за задължителна ваксинация в целия ЕС

0
134
Урсула фон дер Лайен Снимка: NOVA

Една трета от населението не е ваксинирано, 150 милиона души – това е много, посочи председателката на ЕК

Време е Европейският съюз да „помисли“ дали да направи ваксините срещу ковид задължителни в целия блок. Това заяви Урсула фон дер Лайен, докато континентът се бори със зимната вълна от инфекции, пише в. „Дейли мейл“.

Шефката на Европейската комисия подчерта, че в крайна сметка държавите членки сами ще решат какви да бъдат политиките им относно ваксинацията. Нейното „лично мнение“ обаче е, че моментът е подходящ да се обсъди принуждаването на хората да получат имунизация.

„Една трета от населението не е ваксинирано, 150 милиона души – това е много. Не всеки може да бъде ваксиниран, но огромното мнозинство може“, каза тя.

Коментарите на Фон дер Лайен идват, след като Австрия обяви планове до февруари да направи ваксините задължителни за всички граждани, отговарящи на условията. Помощник на новия германски канцлер Олаф Шолц пък каза вчера, че иска Берлин да последва примера.

Шефката на ЕК добави, че до края на март догодина ЕС ще разполага с достатъчно дози ваксина от производителите „Пфайзер“ и „Модерна“ за поставянето на допълнителни дози на вече имунизираните.

Фон дер Лайен отново призова европейците да се ваксинират и отбеляза, че обстановката се влошава там, където имунизираните са малко.