Шефката на депутатите от ГЕРБ: Поведението на Сидеров бе позор за Народното събрание

0
31
депутатите
Даниела Дариткова

Носим отговорност, когато зареждаме цялото общество с агресия, коментира вицепремиерът Томислав Дончев

От ГЕРБ осъдиха поведението на лидера на „Атака“ Волен Сидеров заради разразилия се  вчера скандал в студиото на БНТ по време на живо предаване. „Снощното представяне на Волен Сидеров категорично беше позор за институцията Народно събрание“, отсече шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова, която също бе участник в предаването „Референдум“ по обществената телевизия.

„Аз през цялото време исках да поднеса съжаленията си, че ставам част от този спектакъл, защото авторитетът на парламента беше заложен снощи. Знам, че това беше личен негатив, но Сидеров е част от това Народно събрание и всички ние сме призвани да пазим авторитета на институцията“, продължи тя в отговор на журналистически въпрос по време на пресконференция в централата на ГЕРБ.

Тя посочи, че всеки избирател трябва да подхожда много внимателно към всеки избор и да не се подвежда по популистки послания. „Трябва да се подхожда така, че да не ставаме свидетели на такива прояви“, заключи тя.

В отговор на въпроса дали лидерът на „Атака“ не е опозорил и управляващата коалиция, шефката на депутатите от ГЕРБ направи разликата: „Всеки носи персонална отговорност за своето поведение, там не сме разписвали правила за поведение. Отговорността трябва да е ясно позиционирана. По думите й разговори за коалицията се водят в друг формат.

Вицепремиерът Томислав Дончев също се съгласи, че не може да се упражнява никъде нито физическа, нито вербална агресия. „Не само по БНТ, вербална или физическа агресия може да има само в турнир по бокс. Носим отговорност, когато зареждаме цялото общество с агресия. Разбирам, че трябва да ги зареждаме с различни тези, но не и с омрази. Езикът на омразата понякога е много изкусително нещо, но това се връща. Хората го виждат, деца го виждат, поведението се копира“, коментира темата Дончев.

Председателката на парламента Цвета Караянчева също подкрепи казаното от Даниела Дариткова и посочи, че като различни политически сили всички имат различна идеология и различен начин на водене на кампанията. „Да си припомним Костинбродската афера и как политическите сили коментираха в деня за размисъл, ние понесохме много негативи от това, но мисля, че такова поведение не бива да се толерира“, каза тя.

По-рано финансовият министър Владислав Горанов, който участва в коалиционните съвети, също беше категоричен, че не може да разтрисаме цялата държава заради поведението на Сидеров. Според него всеки носи отговорност за действията си и последствията от тях, а подобно поведение е неприемливо.