Промениха обвинението на шефката на фармацевтичния съюз

0
66
Асена Сербезова Снимка: NOVA

Предстои внасяне на делото в съда

Председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова е с ново обвинение във връзка с нейните интервюта по БНР и БНТ по време на извънредното положение, съобщи БНР.

Заради предупрежденията ѝ за евентуални проблеми със снабдяването с лекарства Софийската районна прокуратурата започна разследване срещу нея за всяване на паника и тревога сред гражданите по време на пандемия.

Разследването срещу Сербезова е от първите седмици на извънредното положение. То приключи с внасяне на предложение за освобождаването ѝ от наказателна отговорност и налагането само на глоба заради чистото ѝ съдебно минало.

На 14 септември състав на Софийския районен съд прецени, че повдигнатото ѝ обвинение по почти неизползаван текст от НК е неясно, а в досъдебното производство са допуснати нарушения, които ограничават правото ѝ на защита и прекрати делото.

Новото обвинение е за същото деяние, но детайлизирано – за „заблуждаващи знаци за тревога“.

Предстои делото отново да бъде внесено в съда, а междувременно в Европейския съд по правата на човека в Страсбург е регистрирана жалбата на Асена Сербезова срещу действията на българската прокуратура.