Шефът на полицията: Задържани са непълнолетни с пиротехника на протеста

0
31
Христо Терзийски

Група от 30 души имаше намерение да използва провокации, но самите протестиращи ги изгониха, съобщи Христо Терзийски

Като директор на националната полиция не мога да коментирам оставката на Младен Маринов, но работя с него от години. Това е професионалист, полицейски ръководител с изключителен авторитет, изключително подготвен и волеви човек, аз го уважавам абсолютно като колега и човек. Това каза пред БНТ главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция “Национална полиция”.

„Случаят в „Росенец“ не допускаше много различни варианти, решенията бяха изключително малко и важното е, че не допуснахме нарушение на обществения ред“, каза още той.

„Младен Маринов е министърът, с когото най-лесно се работеше. Аз съм му бил ръководител, той е бил ръководител. Имаме над 20 хил. души под карантина извън всички други задължения на министерството“, добави той.

„Винаги при такива възникнали спонтанно протести първият ден протича при нормална обстановка, конфликти стават после при различни поводи. Онзи ден беше локализирана такава група и има задържани лица. Това са хулигани, които могат един ден да бъдат на футболен мач, друг ден на баскетболен мач. По различни поводи се включват. Най-често има финансова изгода. На 4 лица вече имат повдигнати обвинения.

Снощи към 22:30 наблюдавахме предвижването на група от 30 човека, които имаха намерения за провокации, но самите протестиращи ги локализираха и тази група напусна. Задържахме 2 лица, за нещастие непълнолетни, които бяха с пиротехнически изделия в тях и с намерения да провокират напрежение. 15- и 16-годишен с криминални прояви, които не могат да дадат обяснение защо го правят“, каза Терзийски.