Шофьорът, сгазил трима пешеходци в Бяла Слатина, е обвинен в умишлено убийство

0
66
Колата на шофьора убиец Снимка: Нова тв

Според очевидци, след като връхлетял хората, се върнал да ги блъсне още веднъж

Пияният шофьор, който прегази трима души в Бяла Слатина, е задържан и обвинен за умишлено причиняване на смърт и средна телесна повреда. Предвиденото наказание е от 10 до 20 г. лишаване от свобода. Разпитани са свидетели на трагедията, стана ясно по време на брифинг на прокуратурата и МВР във Враца за трагедията в Бяла Слатина.

Прокурор Владимир Сираков

Снощи Иван Петков в пияно състояние на улицата в Бяла Слатина връхлетял с висока скорост и буквално помел трима души. Случайно преминаващ по улицата 53-годишен мъж е починал на място, ранени са и две жени, които вървели с него. Едната жена, която е съпруга на загиналия мъж, е в тежко състояние. Тя е настанена в болницата във Враца. Другата жена е със счупен крайник. Тя се намира в болницата в Бяла Слатина.

Според очевидци, след като връхлетял върху пешеходците, се върнал да ги блъсне още веднъж.

Водачът минал поне 40 км от плевенското село Бреница, в което живее, до града, в който заради домашно насилие от него избягала жена му. Той дори имал ограничителна заповед да не доближава бившата си съпруга, но снощи нарушил забраната.

Хората от улица „Латинка“ са в шок от случилото се. Мъжът, когото всички наричат Шумахера, буквално помел трима души пред очите на куп свидетели.

„Засили се отгоре и удари жената. Мъжът й опита да й окаже първа помощ и да я спаси. Удари и него. След това се върна назад на 2-3 метра, засили се и го удари още един път”, разказва очевидецът Йото Светлинов.

„Човекът е дошъл, засилил се е с колата си и буквално е помел тримата души. Върнал е назад и ги е прегазил втори път”, коментира Георги Георгиев – племенник на загиналия.

„Прегазил е майка ми и баща ми и е тръгнал наред да прегазва и другите, но му попречила една врата и оградата. Иначе е щял да блъсне още десетина човека”, каза Илиан Богданов – син на загиналия мъж и тежко пострадалата жена.

В опита си да избяга от местопроизшествието мъжът нахлул с колата в съседен двор, изкъртил оградата, срутил чешмата и портите.

Местните хора споделят, че отдавна имали проблеми с него. Непрекъснато отправял заплахи. „Той идваше тук всяка вечер с колата. Аз го гонех с камъни. Звънях веднага и на полицията, за да кажа, че ме притеснява. Заканваше се да пребие детето ми”, разказва Параскева Ставрова, сестра на загиналия.

Според живеещите в района снощи мъжът пристигнал в града, защото искал да отведе жена си въпреки ограничителната заповед, издадена след жалби на потърпевшата и нейни близки. „Те са за побой, насилие, отвличане, малтретиране в продължение на години, защото е пълен психопат”, коментира Людмила Димова.

Хората, живеещи на улица „Латинка”, настояват този път мъжът да получи най-строгата присъда.

Мъжът има предишни осъждания – през 2006-а, 2007-а и 2008 г., свързани отново с управление на автомобил след употреба на алкохол и причиняване на телесна повреда.

През май Иван Гешев направи предложение за промени в Наказателния кодекс, които бяха отправени към Народното събрание именно за завишаване на наказанията за причиняване на смърт след употреба на алкохол и наркотични вещества. Към момента няма такива промени, но виждате колко е важно да има по-сериозна превенция, особено в такива тежки случаи, каза окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков.