100 социалисти във Варна напускат БСП, недоволни от Нинова и върхушката

0
166
БСП
Централата на БСП на "Позитано" №20

В някои райони се отцепват цели организации

Около 100 социалисти от партийната структура във Варненско – местни ръководители, общински съветници, кметове и редови членове, напускат БСП. Причината – несъгласие с методите на партийната върхушка, която ги карала да воюват помежду си, съобщава местният сайт varnanovini.bg.

Сред тях са: Цонко Цонев – доскорошен Председател на Областния съвет на БСП- Варна и на Общински съвет на БСП-общ. Аксаково, Мария Тодорова – партиен член от 20 години, втори мандат общински съветник в Общински съвет – Варна, секретар и говорител на групата съветници, Вълчо Вълчев – зам.-кмет на общ. Суворово и член на Областния съвет на БСП-Варна, Мартин Матев – зам.-председател на Общински съвет – Аврен и член на Областния съвет на БСП-Варна, Пламен Лазаров – кмет на с. Синдел, общ. Аврен, Диян Георгиев – кмет на с. Близнаци, общ. Аврен, Сава Савов –председател на групата общински съветници от БСП в Общински съвет – Белослав и член на Областния съвет на БСП-Варна, Павел Колев – общински съветник от БСП в Общ. съвет – Белослав, Драган Димов – Зам. председател на Общински съвет – Долни чифлик и член на Областния съвет на БСП-Варна, Добромир Иванов– Председател на групата общински съветници от БСП в Общ. съвет- Дългопол и член на Областния съвет на БСП-Варна, Иван Добрев Иванов– общински съветник в Общински съвет – Провадия, Стелиана Георгиева – Областен координатор на БСП в периода 2014-2020г, Антон Андреев – председател на Младежката организация в район „Одесос“ – Варна.

Заявления за прекратяване на членството са подали и редови социалисти от общините и от градските райони на Варна, цели основни партийни организации напускат в район „Младост“ и „Одесос“ , а организацията в с. Синдел, общ. Аврен, е преустановила членството си още през януари.

Съветниците и кметовете ще изпълнят поетата към избирателите си отговорност през мандата в качеството си на независими. Всички напускащи признават, че лявата идея за свобода, справедливост и солидарност могат и ще отстояват и без да са правно свързани с партия. Общочовешките ценности и принципите, които са защитавали и по време на местните избори, вписани в предизборните документи, заради които са получили подкрепата на съгражданите и съселяните си, ще бъдат водещи в действията им и от тук нататък. Работата по реализиране на визията им за съответната община продължава.

Водещите мотиви за предприемане на крайната стъпка са: неспазването на закон и устав в партията, неправилна управленска, кадрова и изборна политика, наложен авторитаризъм, липса на диалогичност, демократичност и прозрачност, крайност в действията спрямо партийни членове, преследване на неудобните с всякакви средства, предприемане на мерки за партийно въздействие, включително и изключвания от БСП (вероятно предотвратени предвид настоящото масово прекратяване на членството).

Пасивността на националното ръководство спрямо местната структура води до необратими организационни последици. Някои по-конкретни факти: противоуставното провеждане на избора на Областен съвет на БСП през октомври 2020 г., без кворум и без проведени задължително предхождащи го конференции за излъчване на делегати, респ. членове, разглеждане на подадена жалба срещу което няма вече близо 5 месеца; в регистрираната листа на кандидати за народни представители липсват доказали се лица с обществена подкрепа и доказан професионализъм, въпреки големия им брой номинации; демонстрираната пасивност и липса на подкрепа от страна на партията спрямо настоящия народен представител от БСП д-р Десислав Тасков , който близо месец беше доброволец и се бореше за живота на тежко болните пациенти от ковид при липса на медицински персонал и при засилени графици на дежурства в най-пострадалия район на България /болницата на Шумен/; катастрофалната загуба в избора за кмет на с. Слънчево, общ. Аксаково, в който резултатът на БСП е едва 1/10 от резултата на основния опонент – ГЕРБ.

Към общите причини всеки напускащ има и свои, отнасящи се до него. Съветниците в община Варна за целия период от местните избори досега не са припознати като съветници от БСП, те са наричани „Съветниците на Националния съвет“ предвид факта, че именно той през м. септември 2019 г. отмени решенията на градската конференция за формиране на листата за съветници поради противоуставност и редица съществени нарушения, като я подреди служебно, върху обективи принципи.

Градският съвет реагира агресивно и от септември 2019 г. демонизира групата, преустанови отношения с нея, активно съдейства за скъсване на контактите с редовите членове на партията. Бе направено всичко възможно съветниците да не бъдат допуснати до членство в партийни органи. Стигна се и дотам да се разпространява невярна информация за начина на работа на групата съветници в Общински съвет – Варна, като се втълпи, че те не отстояват позицията на БСП и гласуват с ГЕРБ, без това да е проследено в протоколите дали отговоря на истината. Ръководителят на групата бе наказан за една година, бе оказан и натиск за смяната му.

Опити за налагане на мерки за партийно въздействие има и спрямо други съветници. Разбира се, т.нар. „съветници на Нинова и Националния съвет“ не получават подкрепа и от националните органи предвид новите партийни реалности в БСП. Социалистите напускат БСП поради съществени разминавания в разбиранията си с ръководството на партията относно партийната управленска политика на местно ниво. Искат да работят, а не да водят безсмислени вътрешнопартийни битки и техен опонент да не е политическият такъв, а другарят до него.