Германската фирма Next.e.Go няма да строи завод в Ловеч за електромобили. Обяви фалит

0
230
Кирил Петков рекламира бъдещия завод за коли в Ловеч, който така и не бе открит.

Компанията е подала молба за обявяване на банкрут

Германският производител Next.e.Go Mobile SE няма да строи завод за електрически автомобили у нас. Компанията е подала молба за обявяване на банкрут. Това съобщи немското издание WirtschaftsWoche, цитирано от Труд Нюз. Компанията стана жертва на все по-евтините и достъпни електромобили от Китай и на силната конкуренция в родната Германия.

Производителят имаше намерения да построи три нови микрофабрики в Европа и САЩ, за да разшири производството на своите евтини, малки електрически коли за градския трафик.

Според информация от WirtschaftsWoche, централното дъщерно дружество Next.e.Go Mobile SE е подала молба за несъстоятелност. Решението е взето на фона на последните негативни развития и предизвикателства в индустрията за електрически автомобили и нестабилността на капиталовите пазари.

През 2021 г. тогавашният премиер Кирил Петков уверяваше, че германската компания Next.e.Go ще инвестира над 140 млн. евро в завод за производство на електромобили край Ловеч. От българският завод компанията трябваше да изкарва по 30 000 автомобила годишно. Също така трябваше да осигури работа на над 1000 души.