1,178 млрд. евро ще бъдат насочени към три района с въглищни централи – Стара Загора, Кюстендил и Перник

0
42
БСП
Теменужка Петкова

ЕС не ни поставя срок за затваряне на тецовете, твърди министър Теменужка Петкова

„За нас като правителство най-важният капитал и най-важната част от енергийния сектор са хората и затова усилията ни са били насочени към това да се гарантира адекватно заплащане, добри условия на труда и квалификация на хората“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на форум на тема „Социален диалог и колективно трудово договаряне в сектор „Енергетика“.

В стремежа на правителството за постигане на тези няколко приоритета виждаме мястото и ролята на социалния диалог, посочи Петкова. Министърът отбеляза, че днес системата на енергетиката е стабилизирана.

Тя напомни, че в края 2014 г. секторът е бил в критично състояние и с дефицит от над 800 млн. лв. Само година по-късно в края на 2015 г. системата вече не генерира дефицит.

Министърът говори и за зелената сделка и прехода към нисковъглеродна икономика. Тя напомни, че само по механизма за справедлив преход на България са отпуснати 1,178 млрд. евро, които ще бъдат насочени към три проблемни района в страната – Стара Загора, Кюстендил и Перник. Целта на мерките е да се запазят работните места и добрият стандарт на доходи на хората от сектора.

На форума беше представен секторен анализ на социалния диалог и колективното трудово договаряне в енергетиката. Георги Петров от КНСБ посочи, че в края на анализирания период 2010-2018 г. се наблюдава забавяне на икономическата динамика в сектора с 3,5 процента в сравнение с националната икономика, свиване на заетите със седем на сто.

Същевременно се отчита 4,5 процента по-висока производителност от националната, но и забавяне на динамиката на средната брутна работна заплата в сектора спрямо националната средна брутна заплата с около 36 процента.

„ЕС не поставя изискване пред България да затваря въглищните си централи до определен срок“, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Основният акцент в енергийния сектор е да се намали производството на електрическа енергия, такава, която генерира емисии. Никой не е казал, че трябва да бъдат закрити тези централи и Европейската комисия много ясно казва, че тези мощности могат да бъдат подпомагани от държавите членки до 2025 година.

След тази дата централите трябва да работят на пазарен принцип, да продават своята енергия, но никой не е казал, че тези мощности трябва да спрат да работят. Такова нещо няма“, категорична беше Петкова.