1200 сигнала за странични реакции при ваксиниране у нас

0
66
Д-р Мария Попова Снимка: БТВ

Ако не изчезнат до 48 часа след убождането, се търси лекар

Около 1200 съобщения за нежелани странични реакции след ваксинация с „АстраЗенека“, „Пфайзер“ и „Модерна“ са регистрирани у нас. Това съобщи директорът на дирекция „Проследяване на лекарствената безопасност и клинични изследвания“ в ИАЛ д-р Мария Попова в ефира на бТВ.

Най-много сигнали има за оксфордския препарат – около 4 на 1000 имунизирани. Три сигнала на 1000 има при ваксинираните с „Модерна“ и малко над две на 1000 при „Пфайзер“.

Д-р Попова обясни, че от тези сигнали над 70% са подадени не от медицински специалисти, а от граждани. Най-често се съобщава за:

  • дискомфорт на инжекционното място – болка, сърбеж, зачервяване;
  • грипоподобна симптоматика от 6 до 12 ч след поставяне на ваксината;
  • алергични реакции – обриви по кожата;

Експертът поясни, че тези нежелани реакции трябва да изчезнат до 48 ч след апликация на препарата и ако това не се случи, трябва да се потърси медицинска помощ.

За смъртния случай в Пловдив след ваксинация с „АстраЗенека“ Д-р Попова припомни, че аутопсията на 57-годишната жена не е доказала връзка между ваксината и смъртта на жената.

Според нея посланията на Европейската агенция по лекарствата са категорични – ползите са повече от риска. Тя обясни, че няма проблем с набелязаните за съмнителни партиди на „АстраЗенека“.

По думите ѝ експертите са отхвърлили възможността от образуване на тромбоемболии след поставяне на препарата. „Има една област, за която все още има съмнения. Там няма доказване – тази област касае едни нарушения на кръвосъсирването, които се характеризират с образуването на тромби, което е много рядко състояние. Затова заключението на комитета беше, че този преглед продължава и медицинските специалисти и пациентите ще получат точни инструкции за презастраховане“, коментира д-р Попова.