14 000 полицаи ще пазят реда на изборите

0
13
нсо
Тодор Гребенаров

365 сигнала за изборни нарушения са постъпили в МВР, 11 са задържани

14 000 служители на МВР ще бъдат включени в осигуряване на изборния процес в неделя. Във всички области и места, където са доставени, изборните материали са поети под денонощна полицейска охрана. Toва заяви заместник-директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ старши комисар Тодор Гребенаров на брифинг, посветен на предприетите мерки от МВР за охрана на обществения ред и нормалното протичане на изборния процес в страната.

До настоящия момент броят на получените сигнали за нарушения на изборния процес е 365, образуваните производства са 31, задържаните лица са 11, установените административни нарушения са 4, предупредените с протокол по Закона за МВР са 1194 и сигналите в Общинските избирателни комисии/ОИК/ са 15 броя.

В хода на предизборната кампания служителите на МВР са участвали в осигуряване на обществения ред в над 783 мероприятия. Не са допуснати нарушения на обществения ред, увери старши комисар Гребенаров.

Светлана Ценева, директор на дирекция „Български документи за самоличност“ в МВР, посочи, че хората, които решат да гласуват, но не притежават валидна лична карта, могат да подадат заявление и да им бъде издадено удостоверение, с което могат да гласуват. Тези удостоверения се издават в случаи на изгубена и открадната лична карта, изтекъл срок на валидност и ако хората не притежават до настоящия момент лична карта.

Удостоверителните документи служат само през изборния ден за упражняване правото на глас. Те няма да важат за балотажа за 3 ноември, като за тогава трябва да се издадат нови. До този момент са издадени над 61 000 лични карти, за да могат да упражнят правото на глас. От 22 до 23 октомври са издадени общо 321 удостоверителни документи.

За София са предвидени около 180 патрулни коли, които да извозят бюлетините и изборните книжа от СИК към ОИК.