14 млрд. лв. по 7 оперативни програми са одобрени от Брюксел

0
14
Атанас Пеканов

Още 2 млрд. лева ще се вкарат в икономиката по национално съфинансиране

7 оперативни програми за 14 млрд. лева са одобрени от Европейската комисия. Като се включат и над 2 млрд. лв. национално съфинансиране, в икономиката ще се влеят 16 млрд. лв. във времена на несигурност. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов на брифинг в Министерския съвет, в който участваха министри и зам.-министри, които говориха за напредъка по оперативните програми за новия период, пише „24 часа“.

Вицепремиерът заяви, че тези 16 млрд. лв. са реален ресурс, реални средства в третия програмен период. Парите са повече от плана за възстановяване (от него се очаква финансиране на проекти за 13 млрд. лв.). Той каза, че изключително много средства са осигурени за развитие на човешкия капитал, за защита на най-уязвимите групи от населението.

Трябва да осигурим сериозен контрол върху възлагането и изпълнението, за да сме сигурни, че ще постигнем максималния ефект, било чрез промяна на средата, на икономиката, условията на живот за работещите, за предприемачите, за гражданите, добави Пеканов. Той каза, че това е третият програмен период за България и в него се надяваме, че ще продължим да подобряваме практиките и ще успяваме да използваме тези ресурси все по-добре.

Вицепремиерът подчерта, че е свършена работа от няколко последователни екипа на няколко кабинета. Влизаме в ключовата фаза – реализацията, каза още той.

Планът за възстановяване и устойчивост е отворен и работи. По линия на Министерството на иновациите и растежа ще осигурим ресурс в рамките на 600 млн. лв. само по плана до края на годината в четири процедури, заяви служебният министър Александър Пулев по време на брифинга. Той наричаше ведомството, което оглавява министерство на предприемачите. Две от процедурите са отворени, по едната – за технологично обновление, очаквали проекти на около 1000 фирми, а те били над 2000 и за 1 млрд. лв. По втората процедури – за киберсигурност, която е отворена в понеделник, вече имало над 800 проектни предложения.

С колегите от служебния кабинет успяхме да постигнем глътка въздух на уязвимия сегмент – микро, малки и средни предприятия, в условията на криза, каза той.

По оперативната програма „Конкурентоспособност и иновации“ финансирането е 2,4 млрд. лв. от Брюксел и 530 млн. национално. Програмата е изпратена в ЕК през август и на 3 октомври е одобрена. Така че и този ресурс е на разположение още тази година, каза Пулев.

До дни пък щяла да бъде изпратена програмата за научни изследвания и иновации, която е за над 2 млрд. лв.

Така че рекапитулацията, която направи министърът на иновациите е 600 млн. лв. за бизнеса по плана за възстановяване и 5 млрд. лв. от структурните фондове на ЕС. Той се похвали, че най-после са успели да завършат наредбата за стартиращите фирми, което не е станало за 4-5 години.

Нидерландската позиция за Шенген е разочароваща. Така отговори на въпрос служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов, който коментира приетата от нидерландския парламент резолюция, според която страната не трябва да гласува в подкрепа на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

„България от 11 година покрива техническите критерии за влизане в Шенген. Смятам, че сме направили всички постъпления това да се случи. Понякога, в други страни, такива решения стават жертва на вътрешнополитическите дискусии и конфликти“, посочи Пеканов.

Служебният вицепремиер определи като притеснително случващото се в новоизбраното 48-мо Народното събрание, което вече трети ден не може да излъчи свой председател и да заработи по приемането на необходимите законопроекти, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост и бюджета на страната за догодина.

По повод 1,3 млрд. евро, които се очаква Брюксел да преведе като първо плащане по плана за възстановяване, Пеканов заяви, че ние сме изпълнили всички условия, за да се извърши преводаът, чака се ЕК да оцени постигнатото.