15 г. затвор за млад мъж, убил годеницата си от ревност

0
34
Снимка: Марица.бг

Трябва да плати 360 хил. лв. кръвнина на родителите на момичето

15 години лишаване от свобода при първоначален строг режим е присъдата на Пловдивския окръжен съд за Илиян, който уби годеницата си Милена. Приспада се времето от 2017 до днес, когато осъденият вече е бил в затвора. Съдът присъди също и по 180 000 лева кръвнина за родителите на жертвата, съобщи Марица.бг.

Преди две години друг състав на окръжния съд призна подсъдимия за виновен в това, че умишлено е умъртвил приятелката си Милена и го осъди на 14 години затвор. Съдът не прие твърдението на прокуратурата, че убийството е извършено с особена жестокост.

По-късно делото беше разгледано от апелативния съд в Пловдив, а след това стигна и до Върховния касационен съд. Оттам върнаха делото срещу Рангелов за убийството на Милена за ново разглеждане от друг съдебен състав в Пловдив. Делото беше разгледано по общия ред и така се стигна до днешната присъда.

То беше допълнително забавено и от внезапната смърт на адвокат Розалина Апостолова, която представляваше Илиян пред магистратите.

Жестокото престъпление бе извършено на 28 декември 2016 г. в пловдивското село Куртово Конаре. Процесът стартира в средата на 2017 г. Делото многократно е отлагано, а подсъдимият сменя няколко пъти защитната си версия.

Младежът и годеницата му Милена Динова се скарват жестоко малко преди убийството. След празненство с приятели Илиян се прибрал у дома и легнал да спи. Тогава Милена, която се готвела да излезе за нощна смяна на работа, започнала да го обижда и му казала, че ще го напусне. Той взел нож от чекмеджето и тръгнал след нея. „Какво искаш ти“, креснал той, обърнал я и забил ножа под гърдите й. Той искал само да я сплаши, като я нарани леко, но острието потънало дълбоко и Милена се свлякла на земята. В този момент Илиян избягал, измил ножа и си легнал.

Изненадващо на едно от заседанията по делото за убийството Илиян прави обратен завой. Той заявява пред магистратите, че казаното от него пред полицейската камера е лъжа. Принуден бил да го изрече, тъй като бил подложен на тормоз и дори бой.