Заявленията за гласуване в чужбина с около 15 хил. по-малко в сравнение с април

0
95
Цветозар Томов

Най-много секции ще бъдат открити във Великобритания, Германия и Турция

Подадени са близо 72 000 заявления за гласуване в чужбина, отчете говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той напомни, че на 15 юни изтече срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина.

„Подадените заявления са с около 15-16 хил. по-малко от изборите на 4 април. Това не означава обаче, че интересът на българите зад граница е по-слаб“, смята Томов. По думите му за изборите на 11 юли са открити над 500 секции на базата на гласували 100 или повече избиратели в различни части на света. „Подаването на заявление е важно не само за откриването на секция, а за да се облекчи гласуването в изборния ден. Със заявлението избирателят се включва предварително в списъка и не се попълват допълнителни документи, които бавят процеса.

Трябва да сме готови този път за това, че е възможно да гласуват повече хора, отколкото през април, при по-малко подадени заявления“, изтъкна Томов. Той посочи, че най-много секции ще бъдат открити традиционно във Великобритания, Германия и Турция. Според говорителя на ЦИК напрегната работа по окончателното учредяване на секциите в чужбина предстои.

„Не мога да кажа точен брой секции в чужбина, но ориентировъчно няма да са над 800 или под 750. До другата седмица ще има точен брой“, завърши Томов.