2 г. условно за бившия депутат Живко Мартинов по делото „Суджукгейт”

0
133
суджук
Живко Мартинов

Решението на ВКС е окончателно

След окончателно решение на Върховния касационен съд бившият депутат Живко Мартинов ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 г., чието изпълнение е отложено за 4 г., съобщиха от съда.

Тричленен състав на Върховния касационен съд оставя в сила решението на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) по делото.

Делото е образувано по протест и по жалби на подсъдимия Живко Мартинов, защитниците му и частния обвинител и граждански ищец срещу решението на АСНС.

С присъда на Специализирания наказателен съд (СНС) подсъдимият е признат за виновен в това, че от февруари до ноември 2011 г., с цел да набави за себе си имотна облага, принудил Антон Проданов-Шушляка чрез заплашване да извърши нещо противно на волята му – да му предостави 1 тон суров суджук на стойност 8870 лв., като с това причинил на Проданов значителни имуществени вреди в размер на 7070 лв.

На Мартинов е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 г., чието изпълнение е отложено за срок от 4 г. Оправдан е за това да е принудил Антон П. да предостави 30 кг филе „Елена“ на стойност 230,40 лв. и 30 кг телешка пастърма на стойност 407,40 лв., за това значителните имуществени вреди да са над сумата от 7070 лв. до размера от 36 047,80 лв., както и за това деянието да е осъществено от декември 2011 г. до февруари 2012 г. и да е извършено при условията на продължавано престъпление.

С въззивното решение на АСНС присъдата е изменена, като е отменена в оправдателната ѝ част относно това подсъдимият „да е принудил Проданов да предостави 30 кг телешка пастърма на стойност 407,40 лв. и 30 кг филе „Елена“ на стойност 230,40 лв.“ В останалата част е потвърдена. /БГНЕС