20 сигнала в прокуратурата от служебните министри

0
154
прокуратурата
Снимка: архив

По тях са възложени проверки на МВР и КПКОНПИ, които не са приключили. Образувано е досъдебно производство за ремонта на язовири

20 сигнала в прокуратурата са подали служебните министри и водените от тях министерства, съобщиха от държавното обвинение.

Във връзка с високия обществен интерес и множество запитвания от медиите относно постъпили сигнали с податели служебно назначени министри ПРБ предоставя следната информация:

За периода от 12 май 2021 г. до 1 октомври 2021 г. в прокуратурите в страната са постъпили общо 20 сигнала с податели служебно назначени министри (и ръководените от тях министерства).

В справката не са включени сигнали, получени в прокуратурата с податели: граждани, народни представители от 45-ото и 46-ото Народно събрание, представители на други държавни институции, в които са отправени искания за извършването на проверки, отнасящи се до дейността на членове на Министерския съвет, държавни институции и отделни длъжностни лица, заемали постове в периода от май 2017 до октомври 2021 г., включително.

По голяма част от сигналите, изпратени за разследване на органите на МВР-ГДНП и СДВР, са

дадени конкретни указания, които до момента не са изпълнени, и материалите не са върнати на компетентните прокуратури.

До момента по постъпилите сигнали в СГП са образувани следните досъдебни производства:

Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство по постъпил сигнал от Министерство на икономиката за неупражнен достатъчен контрол при

ремонта и реконструкцията на 414 язовири.

Разследването се води от Националната следствена служба за престъпление по чл. 219, ал. 2 от НК.

Образувано е досъдебно производство във връзка със сигнал от служебен министър на здравеопазването, съдържащ твърдения за декларирани неверни данни при участие в конкурс за независим член на Съвета на директорите на УМБАЛ „Александровска”. Разследването се води от СРП за престъпление по чл. 313, ал. 1 от Наказателния кодекс. На 12.08.2021 г. е образувано досъдебно производство и са дадени насоки на полицаи в СДВР за това какво да бъде извършено в хода на разследването. Назначена е графическа експертиза, изискана е декларацията в оригинал, предстоят разпити на свидетели.

Три от сигналите са изпратени по компетентност на Европейската прокуратура.

В ПРБ е получен доклад, внесен от МОСВ, по повод нарушения при изпълнение на дейности по Оперативна програма „Околна среда“ – 2014-2020 г. Материалите са изпратени на Европейската прокуратура, която е приела преписката по компетентност.

До Европейската прокуратура по компетентност е изпратен сигнал от зам.-министър на икономиката относно престъпления по отношение получени средства от фондове, принадлежащи на ЕС, по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ – 2014-2020 г. Сигналът касае фирма-бенефициент по проект.

Третият сигнал, постъпил от Изпълнителна агенция „Одит на средства на ЕС“ при Министерството на финансите, изпратен до Европейската прокуратура, е относно съмнение за конфликт на интереси по проект за изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци. Същият вече е разгледан от Европейската прокуратура, получен е отказ за образуване на наказателно производство.

Други сигнали, постъпили от служебни министри:

Сигнал, подаден от Изпълнителна агенция „Одит на средства на ЕС“ при Министерството на финансите (МФ), свързан със съмнения за измама по проект за подобряване на енергийната ефективност по отношение на бенефициент. С постановление на Софийскат градска прокуратура е възложена проверка на ГД „Национална полиция“, която не е приключила.

По сигнал от министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров относно разходване на европейски средства при сключване на договори с доставчици на медицинска апаратура с районен център за трансфузионна хематология – Плевен, Софийска градска прокуратура (СГП) е възложила проверка на ГД „Национална полиция“. С писмо от 24.09.2021 г. ГДНП е поискала удължаване на срока на разследването.

По сигнал, подаден от заместник-министър на икономиката, във връзка с данни за наличие на престъпление по данъчното законодателство от бенефициент по Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“, е възложена проверка на ГДНП. Дадени са конкретни писмени указания, които не са изпълнени към настоящия момент.

Сигнал, внесен от служебния министър на земеделието, храните и горите, във връзка с одитен доклад, изготвен от Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МЗХГ, за констатирани

нарушения в дейността на търговско дружество „Напоителни системи“ ЕАД.

През юли 2021 г. е възложена проверка на директора на ГДНП. Към настоящия момент материали в СГП не са постъпвали.

Преписка е образувана и по повод изпратен сигнал от служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Към сигнала е приложен доклад за извършена финансова инспекция от АДФИ на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ – София. В началото на м. август 2021 г. Софийска градска прокуратура е възложила на СДВР извършване на проверка с оглед данни за престъпления по чл.219, 220 и 282 от НК. Към момента няма данни проверката да е приключила.

Специализираната прокуратура (СП) е възложила извършването на предварителна проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция и КПКОНПИ по сигнал, подаден от служебен министър на здравеопазването. Той е свързан с действия на членове на Съвета на директорите на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД. Проверката не е приключила.

С постановление от 09.08.2021 г. на Софийска градска прокуратура на КПКОНПИ е възложена проверка по сигнал относно реда за отпускането, разходването и отчитането на безвъзмездна хуманитарна помощ, предоставена на Република Хърватия. Сигналът е подаден от служебен министър на вътрешните работи.

По сигнал на министъра на финансите и министъра на регионалното развитие и благоустройството СГП е образувала преписка, касаеща проверка на констатирани

нарушения по 14 договора за поддръжка и ремонт на пътища.

от републиканската пътна мрежа, сключени след процедура по ЗОП (инхаус). Води се лична проверка от прокурор при СГП. Изискани са самите договори, както и относими документи от други институции – Агенция за обществени поръчки, АДФИ, АПИ и Министерски съвет.

Предприети са действия по досъдебно производство по отношение на лице, привлечено като обвиняем, и е взета спрямо него мярка за неотклонение „задържане под стража“. Подател на сигнала е служебен министър на правосъдието.

Специализирана прокуратура е предприела действия по сигнал от служебния министър на културата, в който се изнасят твърдения за извършени престъпления, свързани с отпуснати средства за ремонта на „Ларгото“.