24 кандидатски двойки щурмуват президентството

0
111
Радев
Снимка: архив

В сряда се теглия жребият за номерата в бюлетините

24 са кандидатпрезидентските двойки, които ще се включат в битката за „Дондуков“ 2. Това показват последните данни на ЦИК, след като днес в 17.00 часа изтече последният срок за партиите и коалициите да внесат имената в комисията, а Инициативните комитети за независимите кандидати да подадат подписките за подкрепа, пише „Монитор“.

На предишните избори за държавен глава през 2016 година са били регистрирани също 24 двойки, но две от тях са били заличени, а на една е била отказана регистрация, като на практика за одобрението на народа са се борили 21 кандидатпрезидентски двойки.

Основната битка за поста на държавен глава ще бъде между надпартийни кандидати, които са издигнати от Инициативни комитети, но подкрепени от една-две или повече политически формации.

Именно такъв е случаят с Румен Радев и Илияна Йотова, които ще се борят за втори мандат на „Дондуков“ 2. Те са подкрепени от БСП,ИТН, ИБГНИ, както и от „Продължаваме промяната“.

За негов основен претендент за поста се спряга ректорът на СУ Анастас Герджиков и неговото вице Невяна Митева.Той пък е подкрепен от цялата ректорска общност, както и от ГЕРБ-СДС и БЗНС

Третият сериозен кандидат, който ще се бори да отиде до балотаж, е шефът на ВКС Лозан Панов, на когото Мария Касимова-Моасе ще бъде вицепрезидент. Зад него застават от Демократична България.

Така вотът за президент не изглежда толкова предизвестен, а е по-скоро с отворен край.

Към това се добавя и фактът, че ДПС също излъчиха своя кандидатура за президентска двойка в лицето на Мустафа Карадайъ и Искра Михайлов. Досега от ДПС не посочваха претендент, но именно техните гласове решаваха битката при балотаж.

От партийните кандидати по-известни са Валери Симеонов, който се явява от името на Патриотичния фронт, Милен Михов от името на ВМРО, Костадин Костадинов от партия „Възраждане“, Веселин Марешки от „Воля“, Волен Сидеров от „Атака“, както и журналистът Горан Благоев, които бе издигнат от коалицията „Национално обединение на десницата“. В тази коалиция влизат партиите на Цветан Цветанов и на Петър Москов.

Сред колоритните кандидатури на вота е тази на певицата Луна. Съденият за шпионаж Николай Миланов пък е издигнат от русофилите.

В сряда ЦИК ще тегли и жребия за номерата в бюлетините. От комисията вече определиха и реда, по който това ще става. Първо ще е този за президент. Тези партии и коалиции, които са регистрирали канидатпрезидентска двойка, както и листи за НС, ще получат едни и същи номера. В тази ситуация от големите партии е ДПС. След това ще се тегли жребият за бюлетините за НС, като в него ще участват формациите, които нямат регистрирани двойки за държавен глава. В бюлетината за депутати, номерата на Инициативните комитети за президент ще бъдат пропуснати.