Първите блокирани във Великобритания българи се прибират днес

0
57
Снимка: Флашнюз

Редовният полет на „България Ер“ от Лондон до София е в 17 часа от летище „Хийтроу“

Днес се прибират десетки българи, попаднали в капан по границите на Великобритания. От полунощ България отвори небето си за идващите от Острова самолети.

Така пристигащите у нас ще бъдат проверявани с бърз антигенен тест още на летището. Ако тестът е отрицателен, те ще бъдат поставяни под задължителна 10-дневна карантина. При положителен резултат карантината ще е 14-дневна.

Първият редовен полет на „България Ер“ от Лондон до София ще излети на връх Бъдни вечер в 17 часа от летище „Хийтроу“.

Полетът бе обявен вчера и предвиден за днес с цел авиокомпанията да уведоми всички пътници навреме и те да успеят да се придвижат до летището.

Вчера от външно министерство обявиха, че 50 от общо 180-те места в самолета са запазени за най-бедстващите българи, които са се регистрирали в посолството ни в Лондон. По информация на авиопревозвача те ще се приберат първи, като са им бъдат предложени билети на преференциални цени.

Междувременно бе съобщено, че завеждащият консулската ни служба в Лондон Николай Ванчев е посетил летище Менстън в Кент, където се намират част от българските шофьори на товарни автомобили. Пистата на летището в момента е превърната в огромен паркинг с дължина почти 5 километра, където пътуващите могат да останат, докато бъдат изследвани за Covid-19.

Консулът ни успя да разговаря със сънародниците ни на място, като ги снабди с храна и вода. Пред него те са споделили, че все още не са им направени тестове. Служител на пресцентъра на британското транспортно министерство е уверил Ванчев, че тестването на паркинга продължава и през нощта, като за целта са ангажирани едновременно 80 служители. Тестовете се извършват безплатно. От вчера химическите тоалетни там са вече 220.