400 столични учители в рискова възраст са изследвани за антитела

0
16
Данчо Пенчев Снимка: МС

Депутатите трябва да носят маски в пленарната зала, каза шефът на столичната здравна инспекция Данчо Пенчев

Около 350-400 учители от София вече са изследвани за антитела на коронавирус, съобщи пред журналисти шефът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

Той уточни, че общо за столицата се планира до края на октомври скринингът да обхване между 5 000 и 7 000 учители в рискова възраст.

„Фокусираме се върху хората с хронични заболявания, в критична възраст около 60 и над 60 години, с хронични заболявания или съмнение за прекарана COVID инфекция“, коментира д-р Пенчев.

По думите му за случаите в училище преценката ще бъде на експертите дали да бъде направен тест за коронавирус, на колко хора и как да бъде приложена карантината.

В отговор на въпроса за неносенето на маски от депутати в пленарната зала, шефът на РЗИ-София заяви, че те не са освободени от това задължение:

„Пленарната зала е въпрос, на който ние сме отговорили един път. Имаше издадени актове и постановления преди месец и половина. Не е издадена нарочна заповед, която да освобождава депутатите от носене на маски в закрити помещения“, отсече шефът на РЗИ-София.