45 224 зрелостници се явяват днес на втора задължителна матура

0
10
Снимка: архив

Най-предпочитаният изпит е по английски език

Вторият задължителен държавен зрелостен изпит ще се състои днес и на него се очаква да се явят 45 224 зрелостници в страната, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Той започва в 8:30 часа.

В МОН ще се изтегли изпитният вариант за втората задължителна матура по профилиращ предмет и вариантът за втория задължителен държавен зрелостен изпит по професия за професионалните гимназии и професионалните паралелки.

Зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано, да носят документ за самоличност и служебната бележка. Пише се само с черен химикал.

За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Зрелостниците, които сега се явяват на матурите, са първият випуск, който завършва по Закона за предучилищното и училищното образование.

По традиция за втората матура най-желан е английският език, следван от „Биология и здравно образование“ и от „География и икономика“.

За първи път има възможност да се държи втори задължителен зрелостен изпит и по предметите – информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, но само ако са изучавани като профилиращи. По време на втората част от матурите по информатика и по информационни технологии младежите ще работят на компютър.

Дипломни проекти ще защитават 8286 зрелостници от професионални гимназии и паралелки, други 12 572 ще се явяват на изпити по професията, включващи писмена и устна част.