5 жертви на китайския вирус за последното денонощие, 41 са новите заразени

0
63
Проф. Тодор Кантарджиев. СНИМКА: МС

Излекуваните са повече – 42

41 са новите случаи на заразени с коронавирус в страната за последното денонощие. Това съобщи Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб на редовния брифинг. От тях в болница са 11 души.

Така общият брой заразени е 2372, което е увеличение с 1,8%. Активните случаи са 1478.

Направени са 1450 изследвания на проби. Постоянното увеличаване на броя на изследванията не води до увеличаване на броя на новооткритите случаи, подчерта проф. Кантарджиев по повод критики, че не се правят изследвания и заради това няма толкова нови случаи на коронавирус. Той допълни, че лабораторният капацитет за тестове се е увеличил два до три пъти.

8 от новите случаи са в София. Двама са в „Александровска“, в ИСУЛ „Царица Йоана“ – 1, в „Пирогов“ също 1, а на домашно лечение са 4-ма.

В Пазарджик има 17 нови случая. „Става дума за клъстера, който е в завода за авточасти. Слава богу, там по сведения, които имаме в щаба, мерките са взети много преди откриването на новите случаи, една част от работниците са в отпуска, а тези, които са работили, ще бъдат пуснати, за да се направи крайна дезинфекция, а тези, които са били в отпуска, ще ги заменят. По този начин не се прекъсва работният процес и се запазва максимално здравето на хората“, обясни Кантарджиев.

Професорът припомни, че е много важно по време на епидемия рано да се взимат мерките, защото след това дори да са по-строги, ефектът е много по-нисък.

Нов случай на заразен има и сред медицинския персонал – това е медицинска сестра в Кнежа.

Излекувани са 42 души. За 4-и пореден ден излекуваните са повече от новозаболели. Общо излекуваните в страната са 769.

Петима души са починали през денонощието. Общият брой на починалите е 125.