5 г. затвор за продавач на „огнена вода“, убила 4-ма в Якоруда. Трябва да плати обезщетения от близо 1,2 млн. лв.

0
34
Тайфи Мекльов

Оправдаха Тайфи Мекльов за още две жертви – купили ракията менте от друго място

Тайфи Мекльов бе осъден на 5 г. затвор, защото през декември 2015 г. продал менте ракия, която убила четирима души от Якоруда, съобщиха от прокуратурата.

В хода на наказателното производство в Благоевградския окръжен съд е било установено, че продаваната и подаряваната от подсъдимия ракия съдържала водноалкохолни смеси с метилов алкохол, които не са съдържали етанол. Метиловият алкохол бил изготвен в нарушение на Закона за виното и спиртните напитки чрез използване на синтетичен спирт.

Съдът е признал Мекльов за виновен за престъпление, извършено от него по непредпазливост, и му е наложил наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 години при първоначален общ режим на изтърпяване. Той е осъден да заплати на шестнадесет граждански ищци, близки на починалите и пострадали от ракията, обезщетение  в общ размер от 1190 000 лева.

Съдът го е оправдал за смъртта на други двама мъже, консумирали спиртното питие, съдържащо метилов алкохол. Единият го закупил в лавка в Якоруда, а другият го придобил по неустановен начин.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.