5 сюжетни линии разследва прокуратурата по казуса с БНР

0
29
цацаров
Сотир Цацаров

Темата е инициирана от 2 сигнала от ДАНС, жалба на пострадал и писмо на генералния директор

В прокуратурата са се развили 5 сюжетни линии по казуса с БНР, стана ясно от изложението на главния прокурор Сотир Цацаров пред парламентарната комисия за култура и медии.

По думите му в прокуратурата тази тема е инициирана от два сигнала от ДАНС, от едно явяване от пострадал лично в 4-то районно управление и от едно писмо на генералния директор.

Това, с което се занимава прокуратурата, е дали е извършено престъпление и налице ли е основание за привличане към наказателна отговорност определни лица, заяви Цацаров. За всички факти и обстоятелства, които ще бъдат съобщени, има писмено разрешени от наблюдаващия прокурор, уточни Цацаров.

Първата сюжетна линия касае спирането на радиото и програма Хоризонт, каза главният прокурор. Той хронологично представи данни за деня на спирането на програмата на БНР и какви са фактите, установени при проверката.

Материалите от проверката са изпратени на Софийска градска прокуратура и е образувано досъдебно производство.

За да се установи кое е предизвикало пълното спиране на проверката, въпреки техническата възможност за излъчването й, от прокуратурата са изискали входящите дневници на вътрешнослужебната кореспондеция в радиото, и са разпитани множество лица в качеството на свидетели. Очертани са две версии, които са предмет на проверката – едната на Пламен Костов – директор на дирекция „Техника“,  а другата – на генералния директор на националното радио.

Втората сюжетна линия касае проверка в Софийската районна прокуратура. Получен е сигнал от СЕМ за данни за упражнена принуда от генералния директор върху определени журналисти.

Тук се очертават две групи свидетели – едните твърдят, че е имало действия за сваляне на журналистката Силвия Великова от ефир, за да не води предавания около смяната на главния прокурор, обяснява Цацаров. Другата група лица, от които са снети обяснения, най-общо отричали това. От показанията на самата Великова става ясно, че Костов й казал, че натискът не идва от премиера Борисов и главния прокурор Цацаров.

Третото разследване е по жалба на репортера от БНР Добромир Видев за побой от страна на Добрин Йотов, който е девер на журналистката Силвия Великова и също като нея и брат си работи в радиото. Нападението е било предшествано от разговор, по време на който Видев се е интересувал по каква причина два негови журналистически материала не са били излъчени.

Останалите две проверки са по сигнал на директора Светослав Костов. Единият е повод уведомително писмо от НУРСТ за профилактика, чиято цел според Костов е била да спре излъчването на сигнала. Според Цацаров в този случай няма данни за престъпление. По втория сигнал на директора за злоупотреби в БНР се извършва проверка.