Бюджетната комисия не събра кворум на заседание за референдума срещу еврото

0
141
Деян Николов Снимка: БТА

Депутатът от „Възраждане“ Деян Николов определи случилото се като позорно бягство

Комисията по бюджет и финанси не събра кворум за днешното си заседание.

На него според дневния ред трябваше да бъде разгледано предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“, внесено от Инициативен комитет на граждани на 7 април т.г. Референдумът се подкрепя от партия „Възраждане“.

В сряда правната комисия, която е водеща, не включи в дневния си ред разглеждане на предложението за допитването.

Пред журналисти депутатът от „Възраждане“ и говорител на Инициативния комитет за референдума Деян Николов определи случилото се като позорно бягство. На практика хора, които наричат себе си демократи, показаха как не зачитат изобщо гражданското общество в България, не зачитат законите и демократичните принципи, каза Николов. На практика имаме ситуация, в която едни политици смятат, че те са по-важни от 600 000 българи и имат наглостта днес да избягат от Комисия по бюджет и финанси, само за да не влезе един референдум за разглеждане, така че позорът е за тях, каза Николов.

От „Възраждане“ очакват следващата седмица референдумът все пак да влезе в пленарна зала за разглеждане. Срокът по закон е три месеца и изтича на 7 юли, съответно другата седмица референдумът трябва вече да бъде разглеждан в зала, каза той. Народното събрание е задължено според закона за прякото участие на гражданите във властта да излезе с решение за провеждане на референдум. Народното събрание е задължено да излезе с такова решение, ако валидните подписи са над 400 000, за което вече има протокол от ГРАО, че са малко над 470 000, каза депутатът.

Деян Николов каза още, че другата седмица от „Възраждане“ ще вкарат точката за решение за провеждане на референдум в дневния ред на Народното събрание, съгласно правото на партиите да предлагат по една точка за дневния ред на парламента в първата седмица на месеца. Очакваме народните представители да спазят закона и да излязат с решение за провеждане на такъв референдум, след което президентът да издаде указ за дата, каза Николов.