50 хил. лв. глоби за фирмите, които почистват магистрала „Тракия“ и околовръстното в София

0
18
Снимка: архив

В Североизточна България обстановката ще се усложнява още повече, вятърът е бурен и създава преспи на пътните платна

Пътищата се обработват, има затворен път за почистване – Завет – Острово, в област Разград. Там няма много сняг, но вятърът е бурен и създава преспи на платната, особено в Североизточна България, където обстановката ще се усложнява още повече. Това съобщи на брифинг председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски, цитиран от БТА.

Той съобщи, че през нощта обстановката се е усложнила в цялата страна, като рязко са падали температурите и е имало умерен, а на места и силен до бурен вятър, което е затруднило работата на снегопочистващата техника и пътуването на шофьорите.

След анализ на изминалото денонощие за изпълнението на договорите на снегопочистващите фирми от АПИ са взели решение да наложат санкции на поддържащите фирми на АМ „Тракия“ и на Софийския околовръстен път /СОП/ на стойност общо 50 000 лева за ненавременни действия при усложнената обстановка снощи на магистрата и за неизпълнение на дейности на СОП.

Санкцията за дружеството, което поддържа магистралата, е около 30 000 лева, а 20 000 лева на фирмата, която се занимава с почистването на сняг на СОП.

От АПИ заявиха, че ще са безкомпромисни към действията на снегопочистващите фирми. Терзийски каза, че при предходната усложнена ситуация – във Варна и Добрич, са наложени санкции на поддържащите фирми в размер на 52 000 лева.

За инцидента от вчера на осемнадесети километър на магистрала „Тракия“ в посока Бургас, където се наложи изваждане на аварирал тир, Терзийски поднесе извинение на шофьорите, на които се е наложило да чакат заради недобросъвестни водачи, които са навлезли в аварийната лента и са забавили работата на техниката, ангажирана с изваждането на тежкотоварното превозно средство. Те са затруднили и снегопочистването на участъци от магистралата.

Терзийски призова шофьорите да тръгват подготвени на път и да има търпение, когато се затварят участъци за почистване и опесъчаване, като спазват разпоредбите на органите.