60 000 седмокласници на изпит по български език и литература

0
12
Снимка: архив

Взети са всички мерки срещу заразата

60 000 седмокласници се явяват днес на изпит по български език и литература.

„Всички мерки за взети. Училищата, които организират държавния зрелостен изпит, вече имат опита. Всички правила за дезинфекция са същите, няма нещо по-различно, въпреки че сега е по-либерален режимът, здравето на учениците е най-важно“, обясни зам. образователният министър Таня Михайлова.

От МОН са задължили директорите на училищата, в които се провежда изпит, да се направи строга дезинфекция предишните дни, както и днес, да бъде осигурен повече персонал, който да се занимава с тази дейност, да има филтър на входа. „Оставили сме възможността да се явят с маски по желание, те са силно препоръчителни, защото са в една класна стая, но ако решат по време на изпита могат да се махнат“, уточни Михайлова.

17 ученици са поставени под карантина, тъй като са контактни лица. За да не пропуснат изпита, Регионалните управления на образованието и Регионалните здравни инспекции са взели всички предпазни мерки за безопасното му протичане.

„Те ще бъдат в отделни стаи и ще имат възможност да се явят на изпита, защото са здрави деца. Смятам, че това е най-доброто решение за учениците“, посочи зам.-образователният министър. Ако някой от седмокласниците вдигне температура, също ще бъде отделен в друга стая.