60 убити при руски удар срещу училище

0
55
Снимка: Realniistorii

В Луганск се водят ожесточени сражения

Около 60 души са загинали след взрив на бомба в училище в Източна Украйна, съобщи президентът Володимир Зеленски.

По-рано губернаторът на Луганска област Серхий Хайдай заяви, че 90 души са се укривали в сградата в Билохоровка, а 30 са били спасени, уточнява Би Би Си. Серхий Хайдай каза, че руски самолет е хвърлил бомбата в събота – Русия не е коментирала.

В Луганск се водят ожесточени сражения, докато руските войски и сепаратистките бойци се опитват да обкръжат правителствените сили. Голяма част от региона е под контрола на подкрепяните от Русия сепаратисти през последните осем години.

Билохоровка е близо до контролирания от правителството град Северодонецк, където в събота бяха регистрирани тежки боеве в предградията. Един от украинските вестници, „Украинска правда“, твърди, че селото е станало „гореща точка“ по време на боевете миналата седмица.

Взривът е срутил сграда, която се е запалила и на пожарникарите са били необходими три часа, за да потушат пожара, съобщава губернаторът, пишейки в Telegram.

Той казва, че почти цялото село се е укривало в мазето на училището.

Окончателният брой на загиналите ще бъде известен едва след разчистването на развалините, каза губернаторът.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че е „ужасен“ от смъртоносната атака, и добави: „Цивилните граждани винаги трябва да бъдат щадени по време на война“.