Знаците за камерите на КАТ паднаха на първо четене

Предлага се по-тежка мярка за собствениците, които предоставят автомобила си на неправоспособни водачи

0
103
знаци
Знаците за камерите отпаднаха

ГЕРБ, БСП и Патриотите подкрепиха промените в Закона за движение по пътищата

Със 165 гласа „за”, 0 – „против” и 26 „въздържал се”, парламентът прие на първо четене промените в Закона за движението по пътищата.

Вносителите посочват, че основната цел на предложените промени е постигането на превантивен и възпиращ ефект върху всички водачи на моторни превозни средства (МПС), участващи в движението по отношение спазване на ограниченията на скоростта. В тази посока е предложението за отпадане на точка 8 от член 165, ал. 2 в закона, което води до премахването на пътен знак Е24, който уведомява водачите за наличието на камери, които засича скоростта на движение или т. нар. автоматизирани технически средства или системи (АТСС).

Според вносителите, когато водачите биват уведомявани чрез поставянето на знак пред полицейския автомобил, оборудван с АТСС, те намаляват скоростта само в зоната на знака и след това продължават движението си с превишена скорост. В мотивите на предложението се посочва, че по този начин се губи възпитателният ефект върху всички шофьори и се развива чувство за безнаказаност.
Аргумент в подкрепа на законопроекта е и статистиката на МВР, според която през последните години като основна причина за настъпване на тежки ПТП с пострадали и убити е движението с несъобразена или превишена скорост.
С изменението на друга разпоредба от закона се предвижда при изпълнение на функциите си, определените от министъра на вътрешните работи служби да имат право да извършват контрол по спазване на правилата за движението по пътищата с автомобили, оборудвани със средства за аудиозапис и видеозаснемане, като контролът ще се осъществява само в обхвата на средствата за видеозаснемане.

Предлага се по-тежка мярка за собствениците, които предоставят автомобила си на неправоспособни водачи. Предложението в тази посока е свързано с прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство за срок от 6 месеца до една година. Промените бяха подкрепени от ГЕРБ, БСП и Патриотичния фронт, ДПС и хората на Марешки се въздържаха.

 

 

 

За да имаме ефективен контрол не би трябвало да поставяме пътни знаци, предупреждаващи водача за камерите. Това каза комисар Бойко Рановски, началник на „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“, по време на дебатите по промените в Закона за движение по пътищата на първо четене.

„Дейността, която извършва „Пътна полиция“ основно за контрол на водачите е насочена за коригиране поведението на водачите, преосмисляне своето поведение на пътя и спазване правилата за движение. В закона много ясно е казано, че всички, които участват на пътя, трябва да спазват правилата за движение. Превишаванията на скоростта са регламентирани в закона, че се заснемат с автоматизирани технически средства, водачите не се спират, не се проверяват и получават съответната глоба с електронен фиш“, коментира комисар Рановски. По думите му през 2010 г. са въведени първите стационарни камери за контрол на скоростта. Той посочи, че броят на мобилните камери през годините се е увеличил.