Обявиха бедствено положение в Неделино и Рудозем заради прелели реки

0
46
Снимка: архив

Няма пострадали хора и залети къщи

Неделино и Рудозем обявиха бедствено положение заради излезли от коритата си реки вследствие на обилните дъждове, които продължават почти денонощие. По-тежка е обстановката в Рудозем заради интензивното покачване на реките Арденска, Чепинска, Елховска.

„Към момента евакуирани хора няма, някои предпочетоха да се преместят на по-безопасно място, но около 3.30 часа всички се завърнаха по домовете си. Излизането на реката от коритото и заливането на улиците в централната градска част ни накара да предприемем действия да оповестим на населението, че има опасност и е възможна евакуация. Подчертавам – не е заради преливане от язовира“, каза пред БНР кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

В 02.00 часа след полунощ е обявено бедствено положение и в община Неделино. Нивото на речното корито на река Неделинска е преляло на няколко места. Водата е заляла помпената станция в село Крайна. Свлечена земна маса е затворила улица и водата, която се оттичала, се насочила към къщите. Взети са спешни мерки. Няма евакуирани хора, каза кметът Боян Кехайов.

Усложнена е обстановката и в община Девин. През нощта река Въча на няколко места излезе от корито си. Спряно е движението по пътя Девин – Кричим за движение на товарни автомобили, каза зам. областният управител Андрей Кадишев. Републиканският път е подкопан на входа на града в района на пункт Девин от придошлата река Въча и е опасен за преминаващи моторни превозни средства.

Движението се регулира от полиция. Заради излизането от коритото на р. Въча движението е спряно в кв. „Настан“ и между Тешел и с. Грохотно.

В 07.00 часа екип на общината тръгна на обход, съобщи кметът на Девин Здравко Иванов.

Движението по пътя Смолян – Чепеларе при км 80 е двупосочно в едната лента поради паднали големи дървета. Доста населени места в областта са без ток.

Без ток и без път са боринските села Ягодина, Буйново и Кожаре, каза кметът на Ягодина Митко Сакалев, цитиран от националното радио.