70% от пълнолетното население в ЕС е напълно ваксинирано срещу ковид-19

0
86
Брой администрирани КОВИД ваксини на 100 души население според данни на Our World in Data

България на последно място по темп на ваксинация

70% от пълнолетното население на Европейския съюз е напълно ваксинирано срещу ковид-19. Това заявиха от Европейската комисия, като обясниха, че така на практика са постигнали целта, която беше поставена в началото на годината.

Броят на 100 на администрираните ваксини на 100 души при повечето държави от ЕС означава, че над 50% от хората са получили по две пълни дози от ваксини. България остава твърдо на последна позиция по темп на ваксинация.

Процентът на напълно ваксинирани възрастни е около 20 процента в България, 32,8 процента в Румъния, 49 процента в Словакия и 58,1 процента в Полша. Нивото е 72,5 % във Франция, 70,6 % в Германия, 76,7 % в Испания и 85,5 % в Ирландия според данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията

„70% от пълнолетните в ЕС са напълно ваксинирани. Искам да благодаря на много хора, които направиха това велико постижение възможно“, заяви в туитър председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя обаче подчерта, че „пандемията не е приключила и трябва да останем бдителни“.

Фон дер Лайен отбеляза, че „много повече европейци“ трябва скоро да бъдат ваксинирани, за да се избегне нова вълна от инфекции и да се предотврати появата на нови варианти на ковид-19.