Министрите на енергетиката в ЕС обсъждат мерки след спрените газови доставки

0
36
Снимка: Pixabay

Те се събират на извънредно заседание в Брюксел

Министрите на енергетиката на страните, членки на ЕС, се събират на извънредно заседание в Брюксел, след като миналата седмица „Газпром“ спря подаването на синьо гориво към България и Полша и отхвърли плащанията на Германия и Австрия в евро.

Министрите ще проучат възможностите за допълнителни действия за сигурността на доставките, транзита на газ и управлението на резервите на синьо гориво в рамките на следващите седмици и месеци.

Също така ще се набележат мерки за укрепване на координацията между страните членки, както и общите послания, които да бъдат отправени, отбелязва БНР.

Министрите ще обсъдят нивото на подготовка на ЕС за криза на доставките и мерките на солидарност, както и инструментите, които биха искали да използват в този контекст. Те ще представят анализи за възможното им прекъсване и евентуалните извънредни действия, с които да укрепят подготовката на общностно равнище.

Миналия четвъртък вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев увери, че няма да има недостиг от газ за страната ни и допълни, че новите доставки могат да се окажат дори по-изгодни.