Енергийният министър имал план за газови доставки

0
89
Александър Николов Снимка: кадър

Няма индикации за намаляване на потока от руски газ, твърди Александър Николов

Министърът на енергетиката Александър Николов увери, че към момента няма никакви индикации за намалено налягане на подаването на природен газ.

„Не мисля, че рафинерията „Лукойл“ ще има проблем. Там има алтернативни доставки на петрол. Няма индикации за намаляване на потока от руски газ. Няма как да предвидим всички ходове по време на война. Това е абсолютно невъзможно. Вече няколко пъти съм обяснил какво ще направим, ако се случи намаляване на доставките на газта. Говоря за хранилището в Чирен, алтернативи доставки на втечнен газ, който да се смесва с микса на „Булгаргаз”, разкри той.

„Имаме план, ако има намаляване на газоподаване, по което и да е трасе”, каза Николов. Той определи случилото се с цените на горивата у нас преди няколко дни като спекула.

„Работата на „Лукойл” може да се вдигне на 100% с неруски петрол, стига Босфора да не затвори за търговски кораби. Не очакваме прекъсване на доставките на газ”, добави от своя страна финансовият министър Асен Василев.

Той съобщи, че КЕВР подготвя ценово решение, което да влезе в сила след изтичане действието на мораториума върху цените на тока и парното.

По думите на Василев това ценово предложение няма да съдържа увеличение на цените от текущите.

Не би следвало да се очакват и драматични повишения при цените на парното за битовите потребители, увериха още от правителството.